Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Γιατί τα μωρά αρρωσταίνουν συνέχεια

Την απάντηση στο γιατί τα μωρά αρρωσταίνουν συνέχεια πιστεύουν ότι βρήκαν αμερικανοί ερευνητές. Οπως αναφέρουν, αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ιδιαιτέρως... ξεχασιάρικο.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί του Κολεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ είδαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα νεαρών ποντικών αποκρινόταν στις λοιμώξεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και δριμύτητα σε σύγκριση με εκείνο των ενηλίκων, ωστόσο η ανοσία διαρκούσε πολύ λιγότερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς εμβολιασμούς για την ανοσοποίηση των παιδιών.

Οι μολυσματικές νόσοι είναι υπαίτιες για περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων βρεφών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι εμβολιασμοί προστατεύουν τον πληθυσμό «διδάσκοντας» στο ανοσοποιητικό σύστημα να θυμάται τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ωστόσο η ανοσία στα βρέφη «ξεθωριάζει» γρήγορα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον δόσεις του εμβολίου μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Μαΐου του επιστημονικού εντύπου «Journal of Immunology» δείχνουν έναν νέο δρόμο για αποτελεσματικότερους εμβολιασμούς των βρεφών και των παιδιών ενάντια στις λοιμώδεις νόσους.

Προς αποτελεσματικότερα εμβόλια
«Το τέλειο εμβόλιο θα ήταν εκείνο που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε μία μόνο δόση αμέσως μετά τη γέννηση και θα προκαλούσε μακροπρόθεσμη ανοσία» ανέφερε ο ανοσολόγοςΜπράιαν Ραντ, επικεφαλής της μελέτης, και προσέθεσε: «Δεν υπάρχουν όμως τέτοια εμβόλια καθώς δεν έχουμε κατανοήσει για ποιον λόγο τα βρέφη χάνουν γρήγορα την ανοσία τους». Σύμφωνα με τον ειδικό, το νέο εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίον εμβολιάζονται τα παιδιά με στόχο να ενισχυθεί η ανοσοποίησή τους στην αρχή της ζωής τους, η οποία θα έχει όμως και διάρκεια.

Η ανοσοποίηση του οργανισμού ενάντια στους περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς εξαρτάται από τον σχηματισμό μνημονικών Τ κυττάρων τα οποία θυμούνται συγκεκριμένους «εχθρούς» και μπορούν ταχέως να αποκριθούν σε περίπτωση μελλοντικών λοιμώξεων.

Οι ενήλικοι σχεδόν πάντα «γεννούν» μεγάλους αριθμούς αποτελεσματικών μνημονικών Τ κυττάρων κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, εκ των οποίων ποσοστό της τάξεως του 10% παραμένει σε μια «δεξαμενή μακροπρόθεσμης μνήμης» ώστε να υπάρχει γρήγορη ανοσολογική απόκριση την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ο ίδιος... εισβολέας.

Live fast, die young
Ο δρ Ραντ και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι τα μνημονικά Τ κύτταρα που παράγονταν στα νεογέννητα ποντίκια είχαν πολύ ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση στις λοιμώξεις σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κύτταρα των ενηλίκων. Ωστόσο εμφάνιζαν ένα σημαντικό μειονέκτημα: πέθαιναν γρήγορα προτού φθάσουν στη «δεξαμενή της μνήμης».

Η ανακάλυψη αυτή αναιρεί την κοινή θεωρία που αναφέρει ότι τα ανοσοκύτταρα των νεογέννητων έχουν αδύναμη απόκριση στις λοιμώξεις. «Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, όπως είδαμε, τα κύτταρα των νεογέννητων ζώων αποκρίνονταν πιο έντονα και γρήγορα στις λοιμώξεις σε σύγκριση με εκείνα των ενηλίκων. Είδαμε όμως επίσης ότι τα τόσο νεαρά αυτά κύτταρα ολοκληρώνουν ταχύτερα τον κύκλο ζωής τους και πεθαίνουν νωρίτερα προτού μπορέσουν να δημιουργηθούν μνημονικά Τ κύτταρα τα οποία θυμούνται ό,τι έχουν μάθει»σημείωσε ο δρ Ραντ. «Ετσι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγκάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία της μάθησης ξανά και ξανά όταν προσβάλλεται από το ίδιο παθογόνο αργότερα στη ζωή του ατόμου».

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των κυττάρων. «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τα νεογνικά κύτταρα να συμπεριφέρονται περισσότερο ως ενήλικα σε ό,τι αφορά την απόκρισή τους στις λοιμώξεις» είπε ο επικεφαλής της μελέτης και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η γνώση που αποκτήσαμε από αυτά τα πειράματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων αλλά και εμβολίων που θα χορηγούνται με ασφάλεια από την αρχή της ζωής».

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου