Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Παιδιά σε απόγνωση καλούν βοήθεια λόγω βίας στο σπίτι

Σοβαρές καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έκαναν στο SigmaLive οι κοινωνικοί λειτουργοί Έλενα Κατεΐφη και Αλεξία Σολομωνίδου, σύμφωνα με τις οποίες κάθε δύο μήνες ένα παιδί επικοινωνεί με το Σύνδεσμο ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια) για να καλέσει βοήθεια λόγω βίας στο σπίτι του.



Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους

Όλο και αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο με τον Σύνδεσμο ΣΠΑΒΟ να λαμβάνει 80 περιστατικά το μήνα. Εξίσου συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι κάθε 2 μήνες ένα παιδί (13-17 ετών) επικοινωνεί με το Σύνδεσμο για να καταγγείλει περιστατικό βίας στην οικογένεια του. 

7 στα 10 θύματα είναι γυναίκες 

Σύμφωνα με τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ΣΠΑΒΟ , τα θύματα είναι πιθανόν να κακοποιούνται από το σύζυγο τους κατά 68%, από τους γονείς τους κατά 14%, από τα παιδιά τους κατά 9%, από πρώην συζύγους 4%, απο τα αδέλφια τους 2% και μικρότερα ποσοστά από τους πατριούς τους, παππούδες/γιαγιάδες, θείους/θείες, ξαδέλφια και φίλους. 

Και άντρες θύματα οικογενειακής βίας

Όπως θα δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ, 85% των ενήλικων θυμάτων είναι γυναίκες και 15% των ενήλικων θυμάτων είναι άντρες. 

Ατομικές και Ομαδικές Συναντήσεις 

Ο ΣΠΑΒΟ ειναι ένας εθελοντικός, μη-κερδοσκοπικός και μη-κυβερνητικός οργανισμός. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1990 και λειτουργεί προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της Ενδοοικογενειακής βίας. Στον Σύνδεσμο εργάζονται Κοινωνικοί λειτουργοί και Ψυχολόγοι. 

Προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν ατομικής στήριξης από κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και κοινωνικό λειτουργό. Τα ενδιαφερόμενα άτομα μπορούν να απευθύνονται τα ίδια για ραντεβού στην Ανοικτή Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας 1440. 

Χώρος Φιλοξενίας 

Ο Χώρος Φιλοξενίας δημιουργήθηκε ως ένα ασφαλές μέρος προσωρινής διαμονής για γυναίκες και τα παιδιά τους που βρίσκονται σε σωματικό και ψυχολογικό κίνδυνο από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Στο καταφύγιο παρέχεται ψυχολογική στήριξη τόσο απο Κοινωνικό λειτουργό όσο και απο Ψυχολόγο. 

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για εθελοντές 

Στόχος των σεμιναρίων είναι η πρόληψη της βίας στην οικογένεια μέσω της ενημέρωσης του κοινού για το φαινόμενο της άσκησης βίας στην οικογένεια και η εκπαίδευση νέων εθελοντών για τη Γραμμή 1440 και τα άλλα προγράμματα και υπηρεσίες του Συνδέσμου. 

Πρόγραμμα «Αγάπη χωρίς Πόνο» 

Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει άτομα με βίαιες συμπεριφορές που ασκούν ενδοοικογενειακή βία, καθώς και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στοχεύει σε άτομα ή/και ζευγάρια. Πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο και είναι δωρεάν. Στο πρόγραμμα τα άτομα χωρίζονται σε ομάδα ανδρών και ομάδα γυναικών. Δεν υπάρχει διαχωρισμός θυτών και θυμάτων, επειδή κοινός στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της λειτουργικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Τα ίδια τα άτομα παίρνουν τηλέφωνο στη γραμμή 1440 για να δηλώσουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. 

Γραμμές 116111 & 116000 

Απο το 2012 ο Σύνδεσμός σε συνεργασία με τον Οργανισμό Hope for Children λειτουργούν τις Ευρωπαϊκές Γραμμές για στήριξη παιδιών και εφήβων (116 111) και για τις εξαφανίσεις παιδιών (116 000). Είναι δωρεάν και υπάρχει εχεμύθεια όσο αφορά τον χειρισμό των περιστατικών, εκτός εάν επιθυμεί το ίδιο το άτομο να σπάσει η εχεμύθεια.

Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου