Εδώ και πολλά χρόνια οι παιδίατροι παροτρύνουν τους γονείς να προσέχουν τα βρέφη ώστε να κοιμούνται ανάσκελα, καθώς έτσι μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου.
Η μέθοδος αυτή έχει σώσει πολλές ζωές, αλλά έχει αυξήσει δραματικά τον αριθμό των νεογνών με πλατύ κεφάλι.
Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ένα στα έξι παιδιά έχει υποστεί παραμόρφωση του κρανίου επειδή κοιμάται σε ύπτια θέση.
Η μοναδική αντιμετώπιση μέχρι σήμερα ήταν ένα ειδικό κράνος, το οποίο υποτίθεται ότι διόρθωνε τις παραμορφώσεις που προκαλούνταν στα μαλακά βρεφικά οστά του κρανίου. Διαφορετικά οι γονείς θα έπρεπε να παραμένουν πάνω από το κρεβατάκι του παιδιού για να του αλλάζουν στάση όποτε πρέπει, ή να το προσέχουν να μην αλλάξει στάση ύπνου.
Σύμφωνα όμως με την πρώτη επιστημονική συγκριτική μελέτη που έγινε για τα βρεφικά κράνη και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Μπρίτις Μέντικαλ Τζέρναλ», «ουσιαστικά τα κράνη δεν έχουν καμία θεραπευτική δράση».
Στην ενήλικη ζωή, η πλάτυνση του πίσω μέρους του κρανίου θα μπορούσε να καλυφθεί με τα μαλλιά και να μη φαίνεται τόσο έντονη. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται, καθώς όταν το κεφάλι αλλάζει σχήμα αλλάζει αναλογικά και το σχήμα του προσώπου. Ως αποτέλεσμα, το πρόσωπο αυτών των παιδιών δεν θα έχει καθόλου καλή συμμετρία, δηλαδή θα είναι για παράδειγμα το ένα μάγουλο πιο φουσκωμένο από το άλλο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ένα μωρό με πολλαπλές πλατύνσεις στο κρανίο, να χρησιμοποιείται το κράνος. Επίσης, θα μπορούσε να βοηθήσει μωρά που οι μύες του αυχένα τους έχουν κάνει σύσπαση ή είναι σφιχτοί ώστε να κοιμηθούν καλύτερα.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου