Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Οι κινητικές δεξιότητες συνδέονται με τη σοβαρότητα του αυτισμού

Η ικανότητά του να πιάνει ή να πετάει ένα παιδί μια μπάλα μπορεί να είναι δείκτης πρόβλεψης της επιτυχίας του στον τομέα των κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με αυτισμό, αναφέρει μια έρευνα. 

Σε μια νέα μελέτη όπου συμμετείχαν 35 παιδιά ηλικίας 6-15 ετών με υψηλά λειτουργικό αυτισμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλύτερη δυσκολίες με τις κινητικές δεξιότητες ελέγχου ενός αντικειμένου –όπως πχ το πέταγμα της μπάλας- εμφανίζουν επίσης περισσότερες δυσκολίες στις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. 

«Όλη η προσοχή στον αυτισμό δίνεται στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και αυτό είναι πολύ σημαντικό» λέει η Megan MacDonald του Oregon State University και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Ιουλίου του περιοδικού Adapted Physical Activity Quarterly. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις κινητικές δεξιότητες και τον αυτισμό, αλλά ακόμα δεν είναι απόλυτα κατανοητό πως επηρεάζουν ελλείψεις στον τομέα των κινητικών-σωματικών δεξιοτήτων την συνολική εικόνα του αυτισμού». 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα παιδιά με αυτισμό φαίνονται διστακτικά στην παιδική χαρά και δεν συμμετέχουν στα παιχνίδια λόγω των δυσκολιών τους στον κοινωνικό τομέα ή λόγω των αδυναμιών τους στον κινητικό/σωματικό τομέα. 

Το καλό νέο είναι, σύμφωνα με την MacDonald, ότι οι κινητικές δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν. 

«Έχουμε προγράμματα και τρόπους παρέμβασης που ξέρουμε ότι έχουν αποτελέσματα, καθώς προκαλούν μετρήσιμες αλλαγές στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων» αναφέρει. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα εντοπίζουμε το πρόβλημα και θα παρέχουμε στο παιδί βοήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Απόδοση του άρθρου "Motor Skills Linked To Autism Severity

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου