Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Βιβλιοκριτική της σειράς "Ερευνητές"

Η σειρά θα μπορούσε να ονομάζεται και «Η ιστορία της επιστήμης για παιδιά και νέους», καθώς μυεί τους αναγνώστες της στο μαγικό κόσμο της επιστήμης και των ανακαλύψεων. 

Τα συγκεκριμένα βιβλία δεν είναι από εκείνα που προβάλλονται από τον τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού δεν πραγματεύονται «καυτά» κοινωνικά θέματα και δεν χαρίζουν ατελείωτες στιγμές διασκέδασης σε όποιον τα διαβάζει. Ωστόσο, αποτελούν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα βιβλία ανάλογου περιεχομένου που κυκλοφορούν, καθώς παράλληλα με τις γνώσεις φυσικής που προσφέρουν παρουσιάζουν και την προσωπική ζωή των μεγάλων ερευνητών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις αποτυχίες που δεν τους πτόησαν, την προσπάθεια που κατέβαλαν χρόνια ολόκληρα και την σκληρή δουλειά που κυριαρχούσε στη ζωή τους. 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές της επιστημονικής έρευνας (υπόθεση, παρατήρηση, πείραμα, συμπεράσματα) και κατανοούν ότι όλες οι ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα ως κάτι αυτονόητο και δεδομένο, στο παρελθόν αποτελούσαν σκέψεις ονειροπόλων ερευνητών που αφιερώθηκαν σε αυτό που αγαπούσαν και κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή μας. Οι αναγνώστες παρακολουθούν βήμα –βήμα τις προσπάθειες των ερευνητών, διαβάζουν τις σκέψεις, τις υποθέσεις και τα συμπεράσματά τους, αγωνιούν, προσπαθούν να καταλάβουν τι κάνουν, ζουν και εκείνα τη συναρπαστική ιστορία, που σαν αληθινή ασκεί επάνω τους μεγάλη γοητεία. 

Στο τέλος κάθε βιβλίου δίνονται πολύτιμες πληροφορίες που συνδέουν κάθε ανακάλυψη με τη σύγχρονη ζωή και εξηγεί για ποιο λόγο το έργο του ερευνητή θεωρείται σημαντικό για την ανθρωπότητα. 

Μια απαιτητική σειρά βιβλίων με υπέροχη εικονογράφηση, που απευθύνεται σε ικανούς αναγνώστες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου, με δύσκολες έννοιες και διεξοδικές αναλύσεις που πιθανώς να κουράσουν τα παιδιά που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να καταλάβουν επιστημονικές έννοιες. Αξίζει, ωστόσο, να το προσπαθήσετε, έστω και μαζί. Διαβάστε το πρώτα εσείς, καταλάβετέ το, ανατρέξτε σε άλλα βιβλία για συμπληρωματικές πληροφορίες και διευκρινίσεις και ετοιμαστείτε να δείτε με τελείως διαφορετικό μάτι τους «τρελούς επιστήμονες» και το έργο τους. 

Μια σειρά που μπορεί να εμπνεύσει τους μικρούς αναγνώστες του και να τους «φυτέψει» το μικρόβιο του πειραματισμού. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιος από αυτούς να αποτελέσει την επόμενη γενιά ανήσυχων και ονειροπόλων πνευμάτων που θα αλλάξει τον κόσμο. 

Ο Παστέρ και η μάχη με τα μικρόβια
Ο Παστέρ, ένας απλός δάσκαλος φυσικών επιστημών στη Λιλ αναλαμβάνει να λύσει το τρομερό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η οικογένεια ενός μαθητή του στο εργοστάσιο σακχάρεως, όπου η ζύμωση πραγματοποιούνταν για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο λανθασμένα. Χωρίς να έχει ιδέα τι φταίει, ρίχνεται σε ένα μεγάλο αγώνα ερευνά με το μικροσκόπιο και τα βιβλία συμμάχους του. Θα τα καταφέρει να καταλάβει πώς γίνεται η ζύμωση κανονικά και τι είναι αυτό που καταστρέφει τα πάντα; Πού θα οδηγήσει η ανακάλυψή του και πώς αυτό επηρέασε την επιστήμη και κατ’ επέκταση την ζωή μας;
Η αληθινή ιστορία ενός εμπνευσμένου ανθρώπου, ενός ανήσυχου πνεύματος που χάρη στην υπομονή και την επιμονή του κατόρθωσε να σώσει εκατομμύρια ζωές κατατροπώνοντας αρρώστειες που σκότωναν αδιακρίτως. 

Ο Μαρκόνι και η μάχη με τα ραδιοκύματα 
Και ενώ ο Παστέρ «παλεύει» με τα μικρόβια, Ο Μαρκόνι δίνει τη δική του μάχη, μια μάχη με τα ραδιοκύματα. Θα μπορέσει μέσα στο κρύο και το χιόνι ο πεισματάρης ερευνητής να καταφέρει να στείλει μήνυμα στον αέρα χωρίς σύρματα σε μεγάλη απόσταση και μάλιστα σε μη ευθεία γραμμή; Θα καταφέρει αυτό που όλοι θεωρούν αδύνατο για άλλη μια φορά; Αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την άποψη των άλλων επιστημόνων ο Μαρκόνι θα τα καταφέρει και θα θέσει τις βάσεις για το ραδιόφωνο, τη δορυφορική τηλεόραση και τις επικοινωνίες με χρήση λέιζερ. Η ιστορία του Μαρκόνι είναι η δικαίωση κάθε ξεροκέφαλου και πεισματάρη ανθρώπου που κινείται κόντρα στις πιθανότητες και την κοινή λογική. 

Βενιαμίν Φραγκλίνος: Περιπέτειες με τον ηλεκτρισμό
Το τρίτο βιβλίο της σειράς παρουσιάζει την ιστορία του Βενιαμίν Φραγκλίνου που αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα τρομερό φαινόμενο της φύσης που μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους και ζώα, να καταστρέψει κτίρια και να κάψει δέντρα: τον κεραυνό. Ένας ακούραστος, πειθαρχημένος άνθρωπος που σταδιακά κατάφερε να τιθασέψει την ηλεκτρική ενέργεια, θέτοντας, χωρίς να καταλάβει, σε κίνδυνο την ζωή του. Πειραματίστηκε ακούραστα με διαφορετικά υλικά και σε πολλές συνθήκες, κατέγραψε τα συμπεράσματά του προσεκτικά, διαμορφώνοντας στο μυαλό του συνεχώς νέες ιδέες και ανοίγοντας τον δρόμο στους επόμενους επιστήμονες για να μελετήσουν τον ηλεκτρισμό και τις εφαρμογές του στην καθημερινή μας ζωή. 

Μαρί Κιουρί: αναζητώντας το ράδιο 
Φυσικά από τη σειρά δεν θα μπορούσε να λείπει η Μαρί Κιουρί, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που έγινε διδάκτορας φυσικής, αποδεικνύοντας με το έργο της ότι οι γυναίκες δεν είναι κατώτερες από τους άντρες στο χώρο των επιστημών, καθώς δεν υστερούν ούτε στην ευφυία, ούτε στην επιμονή και την θέληση. Δούλεψε ακούραστα για πολλά χρόνια, ανακαλύπτοντας δύο άγνωστα στοιχεία, το πολώνιο και το ράδιο, που έμελε να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ζωή. 
Η Κιουρί έθεσε τις βάσεις για τη ραδιενέργεια βοηθώντας τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων να την αξιοποιήσουν κατάλληλα για το καλό της ανθρωπότητας : στη μάχη κατά του καρκίνου, σε πυρηνικούς σταθμούς, στη βιομηχανία για τον έλεγχο των μετάλλων, στην αποστείρωση ιατρικών εργαλείων και για άλλα τόσα πράγματα που σήμερα θα ήταν αδύνατη αν μια γυναίκα δεν θυσίαζε (κυριολεκτικά) τη ζωή της για τη μελέτη του ραδίου. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που χωρίς να το καταλάβουμε γκρεμίζει τα κοινωνικά στερεότυπα για τα δύο φύλα που θέλουν τις γυναίκες να μην τα καταφέρνουν στις φυσικές επιστήμες. 

Ο Παστέρ και η μάχη με τα μικρόβια
Ο Μαρκόνι και η μάχη με τα ραδιοκύματα
Βενιαμίν Φραγκλίνος: Περιπέτειες με τον ηλεκτρισμό
Μαρί Κιουρί: αναζητώντας το ράδιο 
Εταιρεία ΣΠΟΥΔΗ

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου