Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Βιβλιοκριτική: Αρκουδάκο, Αρκουδάκο...

Η σειρά θα μπορούσε να ονομάζεται και «Ο Αρκουδάκος, ο καλύτερός μου φίλος», αφού έρχεται για να κλέψει τις καρδιές των πολύ πολύ μικρών παιδιών που κάνουν τα πρώτα δειλά βηματάκια τους στον χώρο της λογοτεχνίας. Αν και σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο απευθύνονται σε παιδιά 1-3 ετών, διαβάζεται πολύ ευχάριστα και από μεγαλύτερα παιδιά (4-6) καθώς διαθέτει υπέροχη εικονογράφηση. Εντύπωση προκαλούν τα πλούσια και έντονα χρώματα, η απλοποιημένη αλλά ρεαλιστική απεικόνιση των αντικειμένων και της σύγχρονης πραγματικότητας και η απόδοσή της με τόσες λεπτομέρειες ώστε να αυξάνονται οι γνώσεις και το λεξιλόγιο των παιδιών, να αναπτύσσεται η παρατηρητικότητά τους χωρίς να υπάρχει υπερφόρτωση των αισθήσεων. 

Το βιβλίο περιέχει κινούμενα μέρη, όπου το παιδί καλείται είτε να τραβήξει κάτι προκειμένου να αποκαλυφθεί μια εικόνα που βρίσκεται κρυμμένη είτε να σπρώξει ένα κυκλάκι προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να παρακολουθήσει την εξέλιξη μιας κίνησης, βελτιώνοντας και στις δύο περιπτώσεις την λεπτή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό και αυξάνοντας την περιέργεια, τη φαντασία και τη διάθεση ανακάλυψης. 

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που μπορεί να εντοπίσει κανείς στη σειρά (με μοναδική εξαίρεση το βιβλίο «Ο Αρκουδάκος στο πειρατικό») είναι η παραδοσιακή – στερεοτυπική προσέγγιση των ρόλων των δύο φύλων, αφού δεν υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, στην πυροσβεστική ή στη φάρμα. Βέβαια, με λίγη καλή διάθεση των γονέων μπορούν κάποιες φιγούρες που είναι αντρικά ντυμένες να «μεταμορφωθούν» σε γυναίκες που φορούν άνετα και βολικά εργατικά ρούχα. 

Η σειρά έχει σχεδιαστεί ειδικά για μικρά παιδιά και είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο και τέτοια υλικά που μπορεί να αντέξει σε κάθε είδους ηθελημένης και μη κακομεταχείρισης από ανυπόμονα, ενθουσιασμένα και αδέξια παιδικά χεράκια (το σκληρό χαρτόνι του είναι αδύνατο να σκιστεί ή να τσαλακωθεί). 

Μια ευχάριστη έκπληξη – «υπερπαραγωγή» που θα εισάγει το παιδί σας στο μαγικό κόσμο των βιβλίων, δείχνοντάς του το σεβασμό και την προσοχή που του αξίζει.

Εκδόσεις Ίκαρος

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου