Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η εκπαίδευση αποτελεί ασπίδα για τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που έχουν πάει στο πανεπιστήμιο μπορούν πιο εύκολα να ανακάμψουν από τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσίευτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Οι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στην εκπαίδευση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχουν μεγαλύτερη "γνωστική εφεδρεία" , που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν μόνιμα ανάπηροι μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι , καθώς ο εγκέφαλός τους είναι σε καλύτερη θέση να διατηρήσει τη λειτουργία παρά τις ζημιές που τον καθιστά πιο ανθεκτικό. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά νομίζουν ότι σχετίζεται με πιο ενεργό , ή πιο αποτελεσματική , χρήση των « μυών » του εγκεφάλου και την ενίσχυσή τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη μελέτησαν 769 ανθρώπους που είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι - κυρίως σε τροχαία ατυχήματα και πτώσεις. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ανάλογα με τα επίπεδα της εκπαίδευσης – το 24% δεν είχαν τελειώσει το σχολείο , το 51% είχαν 12 έως 15 χρόνια εκπαίδευσης και το 25% είχε λάβει τουλάχιστον ένα πτυχίο . Ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό , το 28% των ασθενών δεν είχαν καμία αναπηρία και ήταν σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μόνο το 10% των ατόμων αυτών δεν είχαν τελειώσει το σχολείο, σε σύγκριση με το 31% των ατόμων είχαοι οποίοι είχαν ανώτερη εκπαίδευση και το 39% των ατόμων οι οποίοι είχαν πτυχίο κολεγίου .

"Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το πώς η εκπαίδευση βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου και πώς αυτή επηρεάζει τη ζημιά και την ανθεκτικότητα. Η διερεύνηση αυτών των σχέσεων ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στο να προσδιορίσουμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανακάμψουν από μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση", τόνισαν οι ερευνητές.

Πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου