Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Σοβαρά προβλήματα στα παιδιά από την έλλειψη βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στις εγκύους φαίνεται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας στα παιδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από νέα μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες στη Βρετανία και αναφέρουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D στον γυναικείο οργανισμό κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης ευθύνεται για ασθένειες όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η σχιζοφρένεια.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, αυτά τα προβλήματα υγείας φαίνεται ότι δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, όμως όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι συνδέονται άμεσα λόγω των χαμηλών επιπέδων αυτής της βιταμίνης.

Η βιταμίνη D παράγεται στον οργανισμό με την έκθεση στον ήλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έλλειψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των χωρών του δυτικού κόσμου προέρχεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος λόγω της καθιστικής ζωής έχει μειώσει κατά πολύ τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, οι επιστήμονες αναφέρουν στη Daily Telegraph ότι ο φόβος για τον καρκίνο του δέρματος έχει απομακρύνει τους ανθρώπους από τον ήλιο ακόμη και στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια, γεγονός που θεωρείται υπερβολικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, τα κρούσματα των παραπάνω ασθενειών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, όπως και τα περιστατικά ραχίτιδας στη Βρετανία, τα οποία οι επιστήμονες τονίζουν ότι ευθύνονται αποκλειστικά στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Επισημαίνουν δε ότι περίπου μέχρι τις αρχές του 2000 οι ειδικοί πίστευαν ότι η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D περιοριζόταν στα κόκαλα. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2004 αναφέρει ότι η βιταμίνη αυτή συμβάλλει ακόμη και στη μακροζωία.

Εξάλλου, άλλες μελέτες έδειξαν ότι κάποιες παθήσεις που συνδέονται με την έλλειψη βιταμίνης D έχουν άμεση σχέση με την ημερομηνία γέννησης. Για παράδειγμα, τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται στο τέλος του χειμώνα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από σκλήρυνση, επειδή οι μητέρες δεν είχαν αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό τους κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης.

Όταν η βιταμίνη D σχηματίζεται στον οργανισμό, χρειάζεται δύο με τρεις μήνες για να περάσει στο κυκλοφορικό, άρα τα παιδιά που γεννιούνται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο συνήθως παρουσιάζουν αρκετά υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Η έλλειψη της βιταμίνης κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται ότι δικαιολογεί και τον αυτισμό στα παιδιά, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας μπορεί να παράγει αντισώματα που καταστρέφουν τον παιδικό εγκέφαλο και επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου