Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Περιορίστε το χρόνο που περνάει το παιδί σας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, χωρίς να φτάσετε στα άκρα.

Οι έφηβοι συνήθως «χάνονται» στα videogames. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το χρόνο που περνάνε μπροστά σε μια οθόνη χωρίς να χαρίσουμε ή να μαζέψουμε στο πατάρι το xbox ή το ipad; Διαβάστε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις:

- Κάντε τις εναλλακτικές πιο ελκυστικές!
Δουλέψτε με το παιδί σας για να βρείτε δραστηριότητες που του αρέσουν και θα ήθελε να συμμετέχει. Βοηθήστε το να αναπτύξει νέα ενδιαφέροντα και ασχολίες (χόμπι). Αν το παιδί σας είναι δημιουργικός τύπος, σπρώξτε το προς άλλες δραστηριότητες πχ αγοράζοντάς του σύνεργα ζωγραφικής και γράφοντάς το σε μαθήματα ζωγραφικής. Και τα μαθήματα μαγειρικής είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των παιδιών με ΔΕΠΥ. Αν το παιδί σας χρειάζεται έντονες δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη του, διαλέξτε μια ανάλογη αθλητική δραστηριότητα, όπως το σκι, το skateboard, την ορειβασία, το surfing σαν εναλλακτική των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να κάνουν κάθε έφηβο να ξεκολλήσει από την οθόνη. 

- Διευρύνετε τους ψηφιακούς ορίζοντές τους. 
Αν το παιδί σας αγαπάει την τεχνολογία, ενθαρρύνετέ το να την χρησιμοποιεί για πιο παραγωγικά πράγματα από το να παίζει παιχνίδια. Βάλτε το να χρησιμοποιήσει το smartphone ή την κάμερά του για να κάνει βιντεάκια που θα μοιράζεται με την οικογένειά του ή θα ανεβάζει στο youtube. Μπορεί να μάθει γλώσσες προγραμματισμού για να δημιουργεί τα δικά του βιντεοπαιχνίδια ή να σχεδιάζει animations, μέσω των ιστοσελίδων Scratch, Gamestar Mechanic. Μπορεί μάλιστα να ανεβάσει το δικό του site ή blog χρησιμοποιώντας Tumblr ή το Wordpress.

- Βάλτε πρόγραμμα. 
Πολλές οικογένειες παιδιών με ΔΕΠΥ θεωρούν ότι οι ρουτίνες και η δομή βοηθούν τα παιδιά να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους και επιβάλλονται για το καλό του παιδιού. Ωστόσο, με την πολυάσχολη ζωή του εφήβου με ΔΕΠΥ και με την ανάγκη του για ανεξαρτησία, μπορεί να είναι δύσκολη η δημιουργία και εφαρμογή του προγράμματος. Στρατηγικές του τύπου «μια ώρα την ημέρα» ή «μόνο τα Σαββατοκύριακα» είναι κατάλληλες για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας και όχι για τους εφήβους. Οι γονείς πρέπει να κάνουν συμφωνία με τα έφηβα παιδιά τους: Πρώτα το διάβασμα για το σχολείο και μετά παιχνίδια. Αν οι βαθμοί πέσουν, θα «πέσει» (θα μειωθεί) και ο χρόνος του παιχνιδιού. Ωστόσο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσει αυτή την συμφωνία ο γονιός. Μιλήστε με το παιδί σας για αυτόν τον κανόνα μέσα στα πλαίσια της προσπάθειάς σας να του διδάξετε τη διαχείριση του χρόνου του με υπευθυνότητα. Αποφύγετε να ορίσετε μια «πρώτα, μετά» πολιτική με τιμωρία. Τονίστε ότι υπάρχει μια χρονική σειρά με την οποία γίνονται τα πράγματα προκειμένου να διατηρήσει το παιδί τον χρόνο του παιχνιδιού του. 

- Ελέγξτε το διαδίκτυο. 
 Ζητήστε από τον τηλεφωνικό σας πάροχο να μπλοκάρει τη χρήση του συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για παιδιά που δεν μπορούν να σταματήσουν να παίζουν. Μια άλλη λύση είναι να είναι το ρούτερ στο υπνοδωμάτιό σας έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το ίντερνετ. Διακόψτε τη λειτουργία του (βγάλτε το από την πρίζα) αν το παιδί εξακολουθεί να παίζει όλη την ώρα αγνοώντας τις παρατηρήσεις και τις προτροπές σας.

- Ισορροπήστε τα video games με άλλες μορφές παιχνιδιού. 
Αντί να θεωρείτε τα βιντεοπαιχνίδια σαν κάτι το αρνητικό, θεωρήστε το μέρος μιας υγιεινής «δίαιτας παιχνιδιού». Αν το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο σε εξωσχολικές δραστηριότητες πχ αθλητικές, συναναστρέφεται με τους φίλους του, διαβάζει για το σχολείο, κάνει τις ασκήσεις που έχει για το σπίτι, τότε το να παίξει λίγη ώρα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι κακό πράγμα. Τα βιντεοπαιχνίδια δίνουν στα παιδιά κοινά θέματα για να συζητούν με τους συμμαθητές τους/τους φίλους τους, τα εξοικειώνουν με τον κόσμο της τεχνολογίας, βελτιώνουν τη λεπτή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό, τις δεξιότητες κριτικής σκέψης, αν δεν το παρακάνουν. 

- Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση πρέπει να αφορά όλη την οικογένεια. 
Και οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση όσο αφορά την χρήση smartphones, tablets ή άλλων συσκευών. Σε καθημερινή βάση θα πρέπει οι γονείς να προσπαθούν να είναι σωματικά ενεργοί, να περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους και να έχουν πολλά ενδιαφέροντα πχ μαγείρεμα, κηπουρική, διάβασμα λογοτεχνίας. 

- Κάντε οικογενειακώς «διακοπές» από την τεχνολογία 
Μια μέρα το μήνα ή περισσότερες, κλείστε τα πάντα: την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τα smartphones, τα ηλεκτρονικά. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να δουλέψετε ένα project με την οικογένειά σας, κάντε πεζοπορία ή ποδηλατάδα, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, διαβάστε, δημιουργείστε ένα έργο τέχνης. Οργανώστε ένα σχέδιο έτσι ώστε να κρατήσετε όλη την οικογένεια απασχολημένη με κάτι που τους αρέσει. Ίσως εκπλαγείτε θετικά διαπιστώνοντας ότι σε κανέναν δεν λείπει τόσο πολύ η τεχνολογία. 

Το σχόλιο του ΚΕΑ:
Μην ξεχνάτε και την εναλλακτική του Λούνα παρκ, των καρτ, του paintball ή του μοντέρνου χορού και της δημιουργίας μουσικών συγκροτημάτων. Είναι πολύ αποτελεσματικοί περισπασμοί από τα ηλεκτρονικά!

Απόδοση του άρθρου "More Face Time, Less Screen Time" του Randy Kulman, Ph.D.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου