Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ποδολογία για βρέφη και παιδιά

Ο τρόπος με τον οποίο βαδίζουμε, αντανακλά σε όλο μας το σώμα. Από μικρά παιδιά προσπαθούμε να στηριχθούμε και να κρατήσουμε ισορροπία στο σώμα μας, βασιζόμενοι στα κάτω άκρα.

Η παιδική ηλικία
Τα παιδιά αρχίζουν από μικρή ηλικία να βαδίζουν σε μια ευρεία βάση στήριξης, γι' αυτό τα πόδια τους τα έχουν σε απαγωγή - πάνε προς τα έξω -, για να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα βάδισης. Με το χρόνο, οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται.

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, δε χρειάζεται επίσης να ανησυχούμε για ορθοπαιδικά προβλήματα, αφού με την επιλογή του σωστού παπουτσιού, τα όποια προβλήματα στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνονται από μόνα τους όσο το παιδί αναπτύσσεται.

Μέχρι το παιδί να αρχίσει να περπατά, δε χρειάζεται να φορά παπούτσια. Τα παπούτσια, μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση βλάπτουν παρά ωφελούν το παιδί, καθώς εμποδίζουν την ελευθερία του κατά το μπουσούλημα.

Παπούτσια θα πρέπει να αγοραστούν στο παιδί όταν αρχίσει να κάνει τις πρώτες προσπάθειές του για βάδιση, επιλέγοντας ένα ζευγάρι που καλύπτει τον αστράγαλο, ώστε να υποστηρίζονται τα αδύνατα πόδια και τα μαλακά του κόκαλα.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία, αφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, όπως:
- Πλατυποδία: Υπάρχει έλλειψης της ποδικής καμάρας. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά έχουν πλατυποδία γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η ποδική καμάρα. Τα κάτω άκρα χρειάζονται μια σωστή ανατομική θέση, χωρίς να τα εγκλωβίζουμε
- Κοιλοποδία: Σπάνια υπάρχει και είναι το αντίθετο της πλατυποδίας. Δηλαδή υπάρχει πολύ υψηλή ποδική καμάρα. Σ' αυτή την περίπτωση παρατηρούμε αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στη βάδιση, αν πέφτει το παιδί, αν δεν μπορεί να περπατήσει σωστά και αν υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στη βάδιση, νευρολογικές παθήσεις και μεταταρσαλγία.
- Υπάρχουν παιδιά που βαδίζουν στις μύτες των ποδιών και αυτό πολλές φορές οφείλεται στο ρικνό-σφιχτό αχίλλειο τένοντα. Δηλαδή, ο αχίλλειος τένοντας με τη γαστροκνημία δεν αναπτύσσονται σωστά, συσπώνται και το παιδάκι περπατάει στις μύτες των ποδιών.

Οι γονείς δε χρειάζεται να ανησυχούν για σπασίματα ή δυσμορφίες των νυχιών του νηπίου. Τα νηπιακά νύχια είναι διαρκώς διαμορφούμενα και τόσο μαλακά, που τις περισσότερες φορές δε χρειάζονται ούτε κόψιμο, αφού σπάνε μόνα τους, κατά τρόπο απόλυτα φυσικό, με το μπουσούλημα.

Παρ' όλ' αυτά, η σωστή φροντίδα των νυχιών από την παιδική ηλικία είναι το θεμέλιο για να επιτρέψει την υγιή ανάπτυξη των νυχιών και την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων. Αυτά μπορούν να συμβούν ακόμη και σε παιδιά.

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε βρέφη και παιδιά, είναι εισφρύσεις νυχιών, πόνος ή και φλεγμονή στην περιοχή των νυχιών.

Συχνά μπορώ με απλές, πολύ απαλές, αλλά αποτελεσματικές μεθόδους να βοηθήσω. Επίσης η ορθονυχία - που μοιάζει με την ορθοδοντική - είναι πολύ ήπια εφαρμογή, που οδηγεί στη βελτίωση των νυχιών πριν ληφθούν άλλα μέτρα υπ' όψιν, όπως μία επέμβαση του νυχιού.

Επίσης και στα παιδιά είναι πολύ σημαντικό, οι κάλτσες και τα παπούτσια να μην είναι πολύ μικρά. Ελέγχετε τα παπούτσια του παιδιού σας συχνά.

Στην εφηβεία
Μεγαλώνοντας τα παιδιά, ενδεχομένως να παρουσιάσουν παθήσεις όπως είναι η σπαστική πλατυποδία. Που σημαίνει πως όταν αναπτύσσονται τα οστά, μπορεί το ένα κόκαλο να κολλήσει με το άλλο και να δημιουργήσει κάποιες παραμορφώσεις και δυσκολία στη βάδιση. Υπάρχουν συγγενείς παραμορφώσεις όπως είναι κάποιες γαμψοδακτυλίες, ενωμένα δάκτυλα, υπεράριθμα δάκτυλα, προβλήματα που όταν διαγνωστούν, θεραπεύονται. Κι όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα.

Επίσης στην εφηβεία, λόγω έντονης δραστηριότητας και σπορ που κάνουν τα παιδιά, μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα στα νύχια και το δέρμα. Για παράδειγμα, μελλοντικές μπαλαρίνες εμφανίζουν ονυχοκρύπτωση, μελλοντικοί ποδοσφαιριστές τραυματικό μύκητα κ.ά.. Επίσης η υπεριδρωσία που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των σπορ και της υπερκινητικότητας που έχουν τα παιδιά, σε συνδυασμό με τα συνθετικά υλικά των αθλητικών παπουτσιών, δημιουργούν μικρόβια και μύκητες, που προκαλούν έντονη δυσοσμία και θεραπεύονται δύσκολα.

Γι' αυτό πρέπει να προσέχουν τα παπούτσια τους και τον τρόπο κοψίματος των νυχιών.

Για το κόψιμο, το ιδανικότερο είναι να χρησιμοποιούν νυχοκόπτη χωρίς να τα κόβουν πολύ βαθιά. Για τα παπούτσια, προσέχουμε το περιθώριο μπροστά από τα δάκτυλα να είναι τουλάχιστον 15 χιλ.. Τα υλικά των παπουτσιών, με εξαίρεση τα αθλητικά, που είναι πάντοτε συνθετικά, πρέπει να είναι φυσικά, δηλαδή δέρμα ή ύφασμα.

Το δέρμα είναι καλύτερο γιατί προσαρμόζεται στο σχήμα του ποδιού και δεν το καταπονεί. Οι κάλτσες πρέπει να είναι βαμβακερές ή μάλλινες και όχι συνθετικές, να αλλάζονται καθημερινά, αν όχι συχνότερα, και να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς.

Στη διάθεσή σας να σας καθοδηγήσω βήμα - βήμα για τη σωστή περιποίηση των ποδιών του παιδιού σας.


Πηγή: εμπρός net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου