Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Από το νοσοκομείο στο θεατρικό σανίδι για καλό σκοπό!

Θα βγάλουν την ιατρική ποδιά, θα βγουν από το χειρουργείο και όταν πέσουν πάνω τους οι προβολείς τότε θα βρίσκονται πλέον στο θεατρικό σανίδι. Οχι μόνο για να εκτονωθούν παίζοντας ρόλους διαφορετικούς από εκείνους της καθημερινότητάς τους, αλλά και για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Με είσοδο ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά για κοινωφελή σκοπό, η θεατρική ομάδα «Κουκ» του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» δίνει την πρώτη της παράσταση φιλοδοξώντας να σκορπίσει γέλιο και να μαζέψει τρόφιμα και ρούχα για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η παράσταση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 15 Μαρτίου, στις 9, στο δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221) και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έχουν μπει καλά στο πετσί των ρόλων τους, όπως φάνηκε χτες, στην τελευταία πρόβα.

«Όλα είναι έτοιμα για την παράσταση ‘’Μπαμπάδες με ρούμι’’ των Ρέππα- Παπαθανασίου’’ και καλούμε όποιον θέλει να μας κάνει την τιμή να έρθει και να μας απολαύσει. Αγαπάμε πραγματικά το θέατρο και το αποδείξαμε θυσιάζοντας χρόνο από την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή για να κάνουμε πρόβες και μαθήματα. Είναι δύσκολο να συντονιστούμε με τις διαφορετικές βάρδιες στο νοσοκομείο και τις υποχρεώσεις του καθενός. Χρειάστηκε να πάμε στις πρόβες άρρωστοι, κουρασμένοι, μετά τη δουλειά, αλλά φεύγοντας νιώθουμε πάντα ανάταση ψυχής!», λέει στον «Αγγελιοφόρο» η Ελενα Σωτηρίου, διοικητική υπάλληλος και εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης.

Από τις πρόβες στο... χειροκρότημα

Η θεατρική ομάδα συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο και δεν δυσκολεύτηκε να επιλέξει την παράσταση που θα ανεβάσει. «Θέλαμε ένα έργο για το ευρύ κοινό, ηλικίας από 5 έως... 105 ετών, ευχάριστο και ενδιαφέρον. Η παράσταση περνά κοινωνικά μηνύματα και όλοι θα αποκομίσουν κάτι, μέσα από την ταύτιση με τους χαρακτήρες του αλλά και από τα συναισθήματα που εναλλάσσονται, από τη χαρά και τη συγκίνηση μέχρι τη θλίψη και την οργή. Με τους ρόλους που ερμηνεύουμε δείχνουμε τις αδυναμίες των ανθρώπων και το πόσο μετέωροι μπορούν να γίνουν», αναφέρει η κ. Σωτηρίου. 

Μέχρι να εμφανιστούν στο θεατρικό σανίδι, οι ηθοποιοί του «Παπαγεωργίου» πήραν μαθήματα υποκριτικής, φωνητικής, κινησιολογίας, χορού και ορθοφωνίας από επαγγελματίες. Όπως λένε, η δημιουργία της ομάδας ήταν... διακαής πόθος. Δυσκολεύτηκαν μέχρι να βρουν τον ρυθμό τους, πλέον όμως θεωρούν ότι έγιναν καλύτεροι από ερασιτέχνες!

«Ενιωθα πάντα μεγάλο θαυμασμός για το θέατρο και όταν ξεκίνησε η ομάδα του νοσοκομείου το θεώρησα μια ευκαιρία για να δω τι ακριβώς γίνεται πίσω από το θέατρο. Αυτό είναι που με ιντριγκάρει! Εχει πολύ τρέξιμο και είναι δύσκολο με τα ωράριά μας, αλλά αξίζει τον κόπο! Με τις πρόβες και τα μαθήματα, η όρεξή μου για το θέατρο εκδηλώθηκε ακόμη περισσότερο», αναφέρει η Τόνια Νασιοπούλου.

«Εγώ είμαι... εξωτερικός παράγοντας και τα παιδιά της θεατρικής ομάδας με κάλεσαν να σκηνοθετήσω. Πήραν μια πρώτη γεύση για το πώς κινούμαστε ως επαγγελματίες. Ηταν ένα ρίσκο. Με τους αυτοσχεδιασμούς και με το υπόβαθρο που έχουν, θεωρώ ότι ίσως να μπορούν πια να σκηνοθετήσουν τον εαυτό τους», τονίζει ο σκηνοθέτης Αστέρης Νάτσιος, απευθύνοντας κάλεσμα στο κοινό για να παρακολουθήσει ένα έργο «εύπεπτο».

Για καλό σκοπό

Με διάθεση προσφοράς και χάρη στην ευαισθησία που τους διακρίνει, οι ηθοποιοί αποφάσισαν αντί για εισιτήριο να υπάρχει προαιρετική συνεισφορά ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο και τα είδη που θα συγκεντρωθούν να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες. Ετσι, καλούν όσους πολίτες σπεύσουν στην παράσταση, να φέρουν μαζί τους ό,τι μπορούν, εφόσον έχουν τη δυνατότητα. Από ένα πακέτο ζάχαρη ή μακαρόνια, μέχρι λάδι ή ρούχα. Σε συνεργασία με το δήμο Σταυρούπολης, θα τα διαθέσουν, όπως λένε, για τις ανάγκες ιδιωτών που έχουν ανάγκη αλλά και ιδρυμάτων, όπως η Σχολή Τυφλών και το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

Μετά την πρεμιέρα της, πάντως, η θεατρική ομάδα προτίθεται να δώσει και άλλες παραστάσεις, εφόσον βρεθεί θέατρο για να τη φιλοξενήσει.

Οι συντελεστές της παράστασης: Βάιος Λιάπης, Τόνια Νασιοπούλου (εργαλιοδότες στα χειρουργεία), Μιχάλης Μακρόγλου (Πληροφορική), Μαρία Μαρκούλη, Ελενα Σωτηρίου (διοικητικές υπάλληλοι στα ραντεβού και τις προμήθειες), Ζωή Υφαντοπούλου (νοσηλεύτρια Νευρολογικής), Σοφία Τοσουνίδου.

Στην επιμέλεια ήχου και το φωτισμό ο Παύλος Λαρχανίδης, hair designer Βασίλης Χουλιαράς και make up artist Χρύσα Μαλανδρή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου