Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Πυρηνικός φυσικός ετών 13

Ολα τα σχολικά πειράματα έχουν κάποια μορφή επικινδυνότητας. Οταν όμως ο 13 χρονών Τζέιμι Εντουαρντς πληροφόρησε τον διευθυντή του γυμνασίου του στο Λάνκασιρ της Βρετανίας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ σκοπεύει να κατασκευάσει μέσα στην τάξη έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, ο δάσκαλος αναφώνησε: «Μήπως θα τινάξουμε στον αέρα το σχολείο;». Ευτυχώς όμως η επιστήμη τελικά θριάμβευσε.

Με αυτόν τον τρόπο η «Ντέιλι Μέιλ» ξεκινά το πορτρέτο του Τζέιμι, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που πέτυχε πυρηνική σύντηξη από το μηδέν, χρησιμοποιώντας ενέργεια για να κάνει δύο άτομα υδρογόνου να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν το χημικό στοιχείο ήλιον.

«Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα. Είναι πραγματικά κάτι πολύ σπουδαίο. Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη - αν και οι φίλοι μου νομίζουν ότι είμαι τρελός» ήταν τα λόγια του Τζέιμι μετά την επιτυχία του πειράματος.

Βέβαια, ο μικρός επιστήμονας που φοιτά στο σχολείο Penwortham Priory Academy, κοντά στην πόλη Πρέστον, είχε παρουσιάσει δείγματα της ευφυΐας και των ενδιαφερόντων του από πολύ μικρότερη ηλικία καθώς παλαιότερα είχε αγοράσει μετρητή ραδιενέργειας Γκάιγκερ συγκεντρώνοντας χρήματα από το χαρτζιλίκι που του έδιναν οικείοι του για τα Χριστούγεννα.

Πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο πείραμα αυτό όταν διάβασε για έναν 14χρονο μαθητή στις ΗΠΑ, τον Τέιλον Γουίλσον, ο οποίος ήταν το νεότερο άτομο που κατασκεύασε μικρό αντιδραστήρα το 2008 στη Νεβάδα. «Το είδα, μου άρεσε και αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ» είπε ο μικρός Τζέιμι.

Η προσπάθειά του δεν ήταν καθόλου εύκολη αφού όταν απευθύνθηκε σε ειδικά εργαστήρια για βοήθεια κανένας δεν φάνηκε να τον παίρνει στα σοβαρά. Ετσι κατέφυγε στον διευθυντή του σχολείου του, τον Τζιμ Χόουριγκαν, ο οποίος τον βοήθησε να συγκεντρώσει τα 3.500 ευρώ που ήταν απαραίτητα για το εγχείρημα.

Ο αντιδραστήρας κατασκευάστηκε σε αίθουσα του σχολείου με μεγάλα μέτρα ασφαλείας και μπροστά σε ειδικούς που είχαν κληθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, και τελικά ο Τζέιμι πάτησε τον διακόπτη κρατώντας στο χέρι έναν μετρητή Γκάιγκερ. Και ο μετρητής έδειξε ότι πράγματι είχε επιτευχθεί σύντηξη.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου