Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Στην ενδομήτρια ζωή έχουν τις ρίζες τους τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Η ανάπτυξη του εμβρύου τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του έχει καίρια σημασία για την μελλοντική υγεία της καρδιάς, αποφαίνεται ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal

Για πρώτη φορά, ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή τουΠανεπιστημίου Εράσμους ανακαλύπτει σχέση μεταξύ κακής ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και πρώιμων παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο. 

Οι ολλανδοί επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση την υγεία σχεδόν 2.000 παιδιών από το Ρότερνταμ, από τα πρώιμα στάδια της κύησης τους και έπειτα. 

Συγκεκριμένα, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ του μεγέθους του εμβρύου κατά τον πρώτο υπέρηχο (μεταξύ 10ης και 13ης εβδομάδας) και τους δείκτες της μελλοντικής καρδιαγγειακής υγείας σε ηλικία έξι ετών (κεντρικό σωματικό λίπος, υπέρταση, ινσουλίνη και υπερχοληστερολαιμία). 

«Η εξασθενημένη εμβρυϊκή ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό προφίλ στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Άρα η πρώιμη εμβρυϊκή ζωή είναι μια καίρια περίοδος για την μετέπειτα καρδιαγγειακή υγεία του ατόμου», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. 

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου μετέπειτα. Αλλά η νέα ολλανδική μελέτη προσθέτει και την κακή εμβρυϊκή ανάπτυξη στους παράγοντες κινδύνου. 

«Επομένως, ανεπιθύμητες μητρικές συνήθειες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξη του εμβρύου έχουν εμμένουσες συνέπειες στους απογόνους για το υπόλοιπο της ζωής τους», τονίζει ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Βινσεντ Τζαντόε. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή 

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου