Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ενα παιδί μετράει τα ρουά ματ

«Η Ελλάδα πρέπει να τη στηρίξει τώρα, για να μη χαθεί άλλο ένα μεγάλο ταλέντο - σε άλλη χώρα θα ήταν ήδη επαγγελματίας η 13χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου». Ενα, ακόμη, παράδειγμα των δυνατοτήτων της ελληνικής νεολαίας, που θέλει μόνο μια μικρή ώθηση, ένα κίνητρο, ένα όραμα, για να τις μοιραστεί με όλο τον πλανήτη, είναι η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου από την Καβάλα.

Η σκακίστρια που κατέκτησε την προηγούμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ14 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάμεσα σε 126 σκακίστριες από 63 χώρες, ένα αληθινό ταλέντο, μια πολεμίστρια στις σκακιέρες, που κινδυνεύει, λόγω των περικοπών, να χαθεί. Οπως τόσα άλλα Ελληνόπουλα που είτε εγκαταλείπουν, όχι μόνο το σκάκι, αλλά και άλλα αθλήματα και επιστήμες, είτε ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη και πιο ζεστή φιλοξενία των δυνατοτήτων τους.

Η Σταυρούλα αποδεικνύει πόσο δυνατή είναι και στη ζωή, ευρισκόμενη στο πλευρό του πατέρα της, που νοσηλεύεται σε κλινική στη Θεσσαλονίκη, χειρουργημένος στον εγκέφαλο, αυτές τις ώρες που άλλοι θα πανηγύριζαν ακόμη για τον παγκόσμιο τίτλο και για την επικείμενη συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού.

«Δεν το περίμενα, ήξερα ότι θα είναι πολλές αθλήτριες από πολλές χώρες, αλλά προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. Ηταν ένας στόχος που είχα βάλει εδώ και καιρό, αλλά έκανα ώρα για να το συνειδητοποιήσω. Θα προσπαθήσω, πάντως, να συνεχίσω το σκάκι μέχρι όσο αντέξω, είναι ένα άθλημα που χρειάζεται προπόνηση, διάβασμα, καθημερινή ενασχόληση», λέει σε μία από τις αρκετές συνεντεύξεις της στα καβαλιώτικα μέσα η Σταυρούλα, που έχει άλλες δύο αδελφές, μία μεγαλύτερη, στη Γ' Λυκείου, και μία μικρότερη, στην Α' Δημοτικού.

Είναι... ΑΕΚ

Είναι και φίλαθλος, αφού υποστηρίζει την τοπική Καβάλα αλλά είναι και ΑΕΚ, λατρεύει το σκάκι από μικρή και έδειξε ότι θα μπορέσει να κάνει κάτι σπουδαίο από τα πρώτα της βήματα. Γι' αυτό και στο πλευρό της η Ομοσπονδία έβαλε σπουδαίους γκραν μετρ για να την προπονούν: τον Θάνο Μαστροβασίλη, που την προπονεί τα τελευταία τρία χρόνια, και τον Χρήστο Πανίκα, έτερο γκραν μετρ, που τη συνόδευσε στο Παγκόσμιο στο Αλ Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου θριάμβευσε...

«Η Σταυρούλα αξίζει στήριξη από την ελληνική πολιτεία, είναι ένα αληθινό ταλέντο, είναι μια Ελληνίδα που ήδη ξεχωρίζει σε όλο τον κόσμο. Σε άλλες χώρες τέτοια κορίτσια γίνονται ήδη επαγγελματίες, εδώ έχουμε ένα πολύ απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αφήνει χώρο και χρόνο στα παιδιά να αναπτύξουν άλλες δεξιότητες εύκολα. Ετσι, τα παιδιά κουράζονται, απογοητεύονται και τα χάνουμε. Η Σταυρούλα θέλει μια στήριξη τώρα, γιατί οικονομικά ούτε η οικογένειά της ούτε ο σύλλογός της ούτε η Ομοσπονδία, με τόσες περικοπές που έχουν γίνει, μπορούν να στηρίξουν την προσπάθειά της. Πρέπει να πηγαίνει έξω να παίζει, να μετέχει σε παγκόσμια τουρνουά, μαζί με τον προπονητή της, να εκπροσωπεί τη χώρα σε κορυφαίο επίπεδο, γιατί τέτοια αθλήτρια είναι. Ελπίζουμε να βοηθήσει η πολιτεία, δεν μιλάμε για κάποιο τραγικό ποσό», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο αντιπρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας Βασίλης Θεοδωρίδης.

Η Σταυρούλα ξεκίνησε το σκάκι από τη Β' Δημοτικού, όταν την ανακάλυψαν άνθρωποι της Ομοσπονδίας και του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. «Φαινόταν από τότε ότι έχει δυνατότητες. Το σκάκι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για πολύ μικρά παιδιά γιατί προϋποθέτει συγκέντρωση και πειθαρχία για αρκετή ώρα. Η Σταυρούλα τα είχε όλα αυτά, είναι πειθαρχημένη, αλλά παράλληλα είναι και πολεμίστρια - στα Εμιράτα έπαιξε φοβερούς αγώνες, με πολύ πάθος στην προσπάθειά της και επιβραβεύθηκε», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Η Σταυρούλα Τσολακίδου (αριστερά) με την Αννα Βασένινα, την οποία κέρδισε στην κρίσιμη παρτίδα
Είναι τόσο καλή, που πλέον τη βάζουν και παίζει με αγόρια και άνδρες και τους κερδίζει άνετα! Αυτή τη στιγμή είναι το Νο 1 στο ελληνικό γυναικείο σκάκι και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια διοργάνωση, πριν από 3 χρόνια, όταν ήταν μόλις 10 ετών, πήρε την 6η θέση. Είναι ήδη μέλος της εθνικής ομάδας Γυναικών, γεννημένη στις 24 Μαρτίου του 2000, και συμμετείχε τον Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πολωνία, όπου έκανε 4 νίκες.

Ο πατέρας της Σταυρούλας είναι λογιστής, αλλά περνά τα τελευταία χρόνια μια περιπέτεια με την υγεία του, έχοντας πάρει αναπηρική σύνταξη. Η μητέρα της είναι δασκάλα κιθάρας στο Ωδείο της Καβάλας, ενώ η επιτυχία της προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτειακών παραγόντων. Της τηλεφώνησε για να τη συγχαρεί ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ενώ θα τη δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος τη συνεχάρη με δήλωσή του αμέσως μετά την παγκόσμια επιτυχία της.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλαν ακόμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αρμοδιότητες στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Γιώργος Πάντζας: «...Ελπίζουμε πως η ελληνική πολιτεία θα προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια προς τη νεαρή καινούργια μας παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά και προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, ώστε να υπάρξει συνέχεια στις διεθνείς διακρίσεις στο ελληνικό σκάκι».

Στον Ιβάν Σαββίδη

Για την ενίσχυση της Σταυρούλας οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας αποτάθηκαν ήδη και στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, λάτρη του σκακιού και διοργανωτή μεγάλου τουρνουά πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. «Περιμένουμε την απάντησή του», είπε στην «Κ.Ε.» ο κ. Θεοδωρίδης.

Οσο για τους αγώνες στα Εμιράτα, η Σταυρούλα Τσολακίδου έκανε ένα φοβερό ντεμαράζ, συγκέντρωσε 9 βαθμούς σε 11 αγώνες με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα και κέρδισε στην ισοβαθμία την Ουζμπέκα Αμπντουσατόροβα, η οποία συγκέντρωσε επίσης 9 βαθμούς αλλά υπολειπόταν στο κριτήριο ισοβαθμίας.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου