Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Πρόγραμμα «εικονικού τοκετού» θα προλαμβάνει τους κινδύνους στα έμβρυα

Τη δυνατότητα να έχουν ακριβή εικόνα για την ανάπτυξη του εμβρύου και να προλαμβάνουν τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει δίνει στους γιατρούς ένα πρόγραμμα «εικονικού τοκετού» με εικόνες 3D, που αναπτύσσουν αυτόν τον καιρό επιστήμονες στη Βρετανία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο East Anglia δημιούργησαν για πρώτη φορά μια νέα μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης, η οποία δείχνει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της μήτρας και παρέχει εικόνες από το έμβρυο, δείχνοντας την ακριβή του θέση και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανατομία του.

Έτσι, οι γιατροί θα μπορούν να καταλάβουν αν ο τοκετός θα γίνει κανονικά ή αν θα υπάρξουν επιπλοκές, όπως την πιθανότητα κατά τη διάρκειά του να κολλήσουν οι ώμοι του παιδιού. Επίσης, θα αποκτούν ακριβή στοιχεία για το μέγεθος και το σχήμα της λεκάνης της μητέρας, καθώς και για τον κορμό και το κεφάλι του παιδιού.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Rudy Lapeer, η μέθοδος αυτή παρέχει ένα είδος εξατομικευμένης ιατρικής, αφού με τη χρήση της οι γιατροί θα είναι σε θέση να κρίνουν την πορεία κάθε εγκυμοσύνης ξεχωριστά.

«Κατά τη διάρκεια του τοκετού δεν έχουμε εικόνα από το εσωτερικό του οργανισμού της μητέρας», είπε ο δρ Lapeer. «Το σύστημα εικονικού τοκετού μάς δείχνει τι συμβαίνει και θα βοηθήσει τους γιατρούς και τις μαίες ακόμη και στην εκπαίδευσή τους, αφού οι τρισδιάστατες εικόνες από τη μήτρα δείχνουν πώς κινείται το έμβρυο και σε ποιό σημείο βρίσκεται ακριβώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια προγράμματα έχουν αναπτυχθεί και στο παρελθόν, όμως τα στοιχεία που έδιναν ήταν σαφώς λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου