Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Μαθήματα αστρονομίας σε μαθητές από Στ’ Δημοτικού μέχρι Λυκείου

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου ξεκινά τα μαθήματα αστρονομίας -τριετούς φοίτησης- σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για μαθητές από την Στ' τάξη του Δημοτικού ως και το Λύκειο.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της εταιρείας, «από το 2011 άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Βόλου η Σχολή Αστρονομίας, που απευθύνεται κυρίως προς τους μαθητές της Στ' τάξης του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Με σκοπό τη βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών στις καταπληκτικές και πάντα ενδιαφέρουσες γνώσεις της Αστρονομίας, με τις οποίες διευρύνεται η διάνοιά τους, διανοίγονται οι γνωστικοί ορίζοντές τους, ελευθερώνεται η σκέψη τους και αποκτούν μια γενικότερη εικόνα του περιβάλλοντος κόσμου, ο οποίος σιγά-σιγά επεκτείνεται στο μακρόκοσμο και στην ίδια τη Δημιουργία του Σύμπαντος».

«Στη Σχολή Αστρονομίας μαθαίνουν τα παιδιά να βλέπουν ψηλά, να κοιτούν τα αστέρια, να οραματίζονται, να ονειρεύονται και να αποκτούν σπουδαίες ηθικές και πνευματικές δεξιότητες και δυνατότητες, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα τους και διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους. Θεμελιώνουν, δηλαδή, έναν ιδανικό και ανώτερο σκοπό στη ζωή τους» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Η ελλιπής παρουσία του μαθήματος της Αστρονομίας στα σχολικά προγράμματα σήμερα οδήγησε την Εταιρεία στη συγκρότηση της Σχολής Αστρονομίας. Η λειτουργία της σχολής άρχισε εντελώς πειραματικά, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενδιαφέρον γονέων και μαθητών για την συγκεκριμένη επιστήμη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων της εταιρείας, «οι προεγγραφές υπήρξαν απογοητευτικές από πλευράς αριθμού μαθητών. Όταν όμως άρχισαν τα μαθήματα, την πρώτη μέρα, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη σχολή στην πρώτη τάξη περί τους 80 μαθητές».

Από τους 83 μαθητές που εγράφησαν την πρώτη ημέρα του 2011 μόνο οι 63 ολοκλήρωσαν τα μαθήματα, ενώ μόνο 26 συνέχισαν στη Β' τάξη το 2012. Μειωμένη είναι η συμμετοχή των μαθητών το 2012 όταν μόλις 47 μαθητές εγράφησαν.

Όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας γράφονται μεν πολλοί μαθητές στην αρχή, αλλά αρκετά λιγότεροι τελειώνουν. «Αυτό συμβαίνει διότι στο μεταξύ αρκετοί διακόπτουν τη φοίτησή τους για διάφορους λόγους, όπως ελλιπής παρακολούθηση, οικογενειακές υποχρεώσεις, απογοήτευση από τα μαθήματα. Παρά ταύτα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και γι' αυτό συνεχίζει η σχολή το δημιουργικό έργο της» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στα μαθήματα

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου, λυκείου αλλά και της τελευταίας τάξης του δημοτικού. Συγκεκριμένα, στην Α' τάξη αστρονομίας μπορούν να εγγραφούν οι μαθητές της Στ' Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Στη Β' τάξη μπορούν να εγγραφούν μαθητές που παρακολούθησαν την Α' τάξη και έλαβαν τον ανάλογο τίτλο. Κατ' εξαίρεση στη Β' τάξη μπορούν να εγγραφούν και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου υπό την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα γνωρίζουν την ύλη της Α' τάξης, δηλαδή το ηλιακό σύστημα κ.ά. Τέλος, στη Γ' τάξη δικαίωμα εγγραφής έχουν οι επιτυχόντες των δύο προηγούμενων τάξεων.

Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και μεγαλύτεροι ηλικιακά ενδιαφερόμενοι αλλά μόνο ως ακροατές, χωρίς να συμμετέχουν στη διαδικασία της διδασκαλίας για ερωτήσεις και διευκρινίσεις αλλά μόνο στις γραπτές εξετάσεις, κατά τις οποίες θα βαθμολογούνται και στο τέλος θα παίρνουν και αυτοί τον ανάλογο τίτλο σπουδών.

Καθηγητές με πλούσια εκπαιδευτική και αστρονομική εμπειρία, μαζί με στελέχη της Εταιρείας έχουν στόχο να διδάξουν τους μαθητές την επιστήμη του Διαστήματος μέσω εργαστηρίων, διερευνητικών εργασιών (projects), αστροβραδιών, βιντεοπροβολών, animation, κατασκευών και γενικών ομιλιών.

Παράλληλα, στους μαθητές και των τριών τάξεων θα διανεμηθεί δωρεάν βοηθητικό βιβλίο της Εταιρείας με γενικό τίτλο «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής», γραμμένο ειδικά για τους μαθητές της σχολής ενώ θα δοθούν και άλλα εποπτικά βοηθήματα.

Τι θα διδαχθούν

Όσον αφορά το περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται, αποτελούν προοδευτικά εισαγωγή από τις αρχικές βασικές έννοιες της Αστρονομίας προς τις δυσκολότερες και συνθετότερες. Έτσι στην Α' τάξη θα μάθουν για το Ηλιακό Σύστημα (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες, μετέωρα, αστεροειδείς κ.ά.). Στη Β' τάξη τους αστέρες, τους γαλαξίες, το Σύμπαν, την ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια και στην Γ' τάξη διδάσκονται τη διαστημική και τις νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 17.00-19.00 στις αίθουσες του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 και Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 12 Απριλίου.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα» οι υπεύθυνοι της εταιρείας, «η φοίτηση στη σχολή θα είναι ανελλιπής, γι' αυτό σε κάθε μάθημα θα δίνουν τις παρουσίες τους οι μαθητές. Επίσης οι διδάσκοντες καθηγητές θα κάνουν άλλοτε μεν τεστ επί του προηγουμένου μαθήματος, άλλοτε δε επαναληπτικά διαγωνίσματα, για την καλύτερη εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και τη μεθοδικότερη αξιολόγηση των μαθητών». Οι μαθητές εκείνοι που παρακολούθησαν ανελλιπώς και αξιολογήθηκαν επιτυχώς και στις τρεις τάξεις μπορούν να πάρουν και το «απολυτήριο» της Σχολής.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν μισή ώρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα μαθήματα είτε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας είτε καλέστε στα τηλέφωνα 2421051061 και 2421046253.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου