Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Θέατρο: «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;»

Mε επτά (από τα οκτώ) βραβεία Ολίβιε έρχεται από την Αγγλία στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα η παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στίβενς, που βασίζεται στο ομότιτλο μπεστ-σέλερ του Μαρκ Χάντον. Το έργο που έκανε πρεμιέρα το 2012 στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς που επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν «ύμνο στη διαφορετικότητα», και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Αγγέλων Βήμα που είναι αφιερωμένο στο διαφορετικό και τους αιρετικούς.

«Είναι ένα έργο που συνδυάζει το αστυνομικό θρίλερ με ευαισθησίες και μιλάει για πράγματα σκληρά αλλά που πρέπει να ειπωθούν. Γι΄αυτό και πιστεύω ότι αφορά όλη την οικογένεια», επισημαίνει ο σκηνοθέτης, που δούλεψε με την ομάδα των ηθοποιών.

Ένα βράδυ, ο νεαρός ήρωας του έργου, ο Κρίστοφερ βρίσκει το σκύλο της γειτόνισσάς του νεκρό με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του. Τότε και παρά την εντολή του πατέρα του, ο Κρίστοφερ με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα ξεκινά μια έρευνα για να ανακαλύψει «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα». 

Με αυτή την έρευνα ως αφορμή, ξεκινά η πορεία των ηρώων προς τη γνώση, την αυτογνωσία, την ανατροπή των όσων, μέχρι τότε, καθένας τους πίστευε για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για το μέλλον. Μαζί σηματοδοτεί και την αφετηρία μιας πορείας προς την αναθεώρηση όσων, μέχρι τότε, καθένας ξεχωριστά πίστευε για τον Κρίστοφερ, αλλά και όσων ο ίδιος ο Κρίστοφερ πίστευε για τον εαυτό του, για τις δυνάμεις και για τις προοπτικές του.

«Οσο κι αν μοιάζει παράξενο ότι ένα βιβλίο με θέμα ένα αγόρι με μαθηματικό μυαλό και προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να γίνει θέατρο και μάλιστα πολύ ενδιαφέρον, είναι αλήθεια», έγραψε ο βρετανικός τύπος. 

Μυρτώ Λοβέρδου

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στίβενς
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμοί: Aλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Xριστίνα Σούνη
Συνεργάτης Δραματουργός: Σμαρώ Κότσια
Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Χρήστος Ευθυμίου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Γιάννης Γιαννούλης.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210 5242.211/3)
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή & Κυριακή στις 20.00, κάθε Σάββατο στις 18.00.
Εισιτήρια: 12 € - 10 € - 8 €

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου