Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Προβολή: Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης


Επισκεφτείτε το κανάλι του Ειδικού Γυμνασίου- Λυκείου Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης στο youtube και δείτε βίντεο από πολλές εκδηλώσεις των παιδιών. 


Το Ειδικό Γυμνάσιο και Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης παρέχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές που τελειώνουν ειδικό ή κανονικό δημοτικό σχολείο. Είναι το μοναδικό εξειδικευμένο σχολείο στην ευρύτερη Περιφέρεια της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Για τους μαθητές εκτός Θεσσαλονίκης παρέχεται σίτιση και στέγαση στο οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στις εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκεται και το σχολείο.

Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων με μεγάλη εμπειρία και ευαισθησία μεταδίδουν γνώσεις απαραίτητες για την πνευματική ολοκλήρωση των παιδιών και την ωρίμανσή τους, ενώ το ειδικό προσωπικό (λογοθεραπευτής, ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός) συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνική ζωή και συνεργάζονται με τις οικογένειες των μαθητών βοηθώντας τους στην επίλυση προβλημάτων.

Μέθοδος επικοινωνίας είναι η ολική (προφορικός λόγος, γραπτός και νοηματική) ώστε να εξελίσσονται και να ενισχύονται οι ατομικές ικανότητες κάθε παιδιού και να καλύπτονται οι ειδικές εκπαιδευτικές του ανάγκες. Παράλληλα το εκπαιδευτικό προσωπικό παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο της κώφωσης και υποστηρίζει με τα μέσα που διαθέτει το σχολείο την εκπαίδευση των παιδιών.

Αδιάλειπτα μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, θεατρικής παιδείας, προγράμματα Commenius, προγράμματα αλληλεπίδρασης με άλλα σχολεία, το σχολείο έχει δυναμική παρουσία στην τοπική, εκπαιδευτική κοινωνία και στην Ευρώπη σπάζοντας την απομόνωση και την περιθωριοποίηση των κωφών και βαρήκοων εφήβων και δίνοντας εμπειρίες πραγματικής ζωής στους μαθητές. Μέσα από τη χαρά της δημιουργίας προάγεται η προσωπικότητα των παιδιών, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς την ενήλικη ζωή τους.

Στην ιστοσελίδα του Σχολείου :
http://gym-ekv-thess.thess.... λειτουργεί online ΛΕΞΙΚΟ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ με περιεχόμενο που συνεχώς εμπλουτίζεται.

Το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης ΔΕΝ αποτελεί φορέα διδασκαλίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, αλλά την χρησιμοποιεί ως μέθοδο επικοινωνίας ώστε να εξελίσσονται και να ενισχύονται οι ατομικές ικανότητες κάθε παιδιού και να καλύπτονται οι ειδικές εκπαιδευτικές του ανάγκες.

Το όλο εγχείρημα για την δημιουργία του ΛΕΞΙΚΟΥ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ που δημιουργήθηκε και συνεχώς εμπλουτίζεται από υλικό, εντάσσεται στο πλαίσιο της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ της διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής με το μάθημα των ελληνικών και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου της νοηματικής γλώσσας των μαθητών μας

Πηγή: Youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου