Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: Η αρουροσυμμορία επιτίθεται.

Ο Πετρής, ο Παυλής και η Άννα περιμένουν πώς και πώς να γευτούν τη ζάχαρη που έχει χυθεί στο σουπερμάρκετ. Έλα όμως, που ο Τάκης, Σάκης και η συμμορία τους θέλουν να την κρατήσουν όλη για τον εαυτό τους! Πόλεμος θα ξεσπάσει. Θα καταφέρει, άραγε, η μικρή ποντικοπαρέα να τα βγάλει πέρα με την άγρια αρουροσυμμορία;

Μολονότι το βιβλίο ανήκει στη σειρά “Φραουλίτσα” των Εκδόσεων Ψυχογιός που απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω, είναι ένα από τα βιβλία που μπορεί κανείς ανεπιφύλακτα να προτείνει για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (μέχρι και 12 ετών) που έχουν Μαθησιακές Δυσκολίες ή είναι απλά αδύναμοι αναγνώστες. 

Η ιστορία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και καθόλου παιδική: συμμορίες, απειλές, παγίδες κακοί με μαύρα γυαλιά και μακριά παλτά, θυμίζουν πραγματικές αστυνομικές ταινίες. Η γλώσσα γρήγορη, άμεση, με εκφράσεις της αργκώ που δίνουν ένα “μάγκικο” και χιουμοριστικό υφος που κερδίζει τους αναγνώστες από την πρώτη στιγμή και τους μεταφέρει στην σκηνή της περιπέτειας σαν πρωταγωνιστές. 

Η υπέροχη εικονογράφηση – μια εικόνα για κάθε σκηνή- τα μεγάλα γράμματα, ο μικρός αριθμός σειρών σε κάθε σελίδα και ο μικρός αριθμός σελίδων καθιστά το βιβλίο αυτό προσιτό σε όλα τα παιδιά με δυσκολία στην ανάγνωση. Προσφέρεται ακόμα και για όσα παιδιά δεν ξέρουν να διαβάζουν, καθώς όλη η ιστορία παρουσιάζεται σκηνή – σκηνή μέσα από τις εικόνες, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να την παρακολουθούν άνετα ενώ κάποιος άλλος τη διαβάζει και να την αναδιηγούνται με τη βοήθεια της εικονογράφησης. Ταυτόχρονα, προσφέρεται για ασκήσεις γραπτής έκφρασης αν σβήσουμε το κείμενο και ζητήσουμε από τους μαθητές να γράψουν και πάλι την ιστορία (στα πλαίσια ατομικής ή ομαδικής εργασίας, έτσι όπως ήταν ή όπως θέλουν). 

Ένα βιβλίο που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και ας μην ανήκει στην “κλασική λογοτεχνία”.

Η ΑΡΟΥΡΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ
Συγγραφέας: ΑΝΤΟΝΙ ΜΑΣΤΕΡΣ
Εικονογράφος: CHRIS FISHER
Μεταφραστής: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΣΧΟΥ
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου