Η ανάδειξη της αξίας του μητρικού θηλασμού για την προστασία της υγείας του παιδιού αποτελεί για ακόμη μια χρονιά τον κεντρικό στόχο της εκστρατείας της UNICEF, με την ευκαιρία της «Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2013», 1η έως 7 Νοεμβρίου. Με σύνθημα «Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού - Κοντά στις μητέρες», η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για ενίσχυση της προστασίας, της προώθησης και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν την σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής προτού γίνουν οι ίδιοι γονείς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 39% των βρεφών κάτω των έξι μηνών επωφελήθηκαν το 2012 από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, την στιγμή που η πρακτική αυτή προσφέρει στα βρέφη 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν - ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη -. Επίσης, ενώ το ξεκίνημα του μητρικού θηλασμού αμέσως μετά την γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός νεογνού μέχρι και 45%, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα, ούτε τα μισά νεογέννητα παγκοσμίως δεν τρέφονται με μητρικό γάλα κατά την πρώτη ώρα της ζωής τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που περισσότεροι από 800.000 παιδικοί θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με κακές πρακτικές μητρικού θηλασμού.
«Δεν υπάρχει καμιά άλλη παρέμβαση στην υγεία που να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα μωρά και τις μητέρες, όπως είναι αυτή του μητρικού θηλασμού και η οποία να κοστίζει τόσο λίγο στα κράτη», δηλώνει η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta. «Ο μητρικός θηλασμός είναι ο πρώτος εμβολιασμός του μωρού και η πιο αποτελεσματική και οικονομική, σωτήρια παρέμβαση που υπήρξε ποτέ» τονίζει. Επίσης, υποστηρίζει τη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού αυξάνοντας μέχρι και 7,5 μονάδες τον δείκτη IQ και βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή του βρέφους.
Ενημέρωση των νέων, ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας
Εφέτος, η UNICEF Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών και την Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία, αναπτύσσουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό για κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας συνηγορώντας για την παροχή της μέγιστης δυνατής στήριξης στη θηλάζουσα μητέρα. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την ενημέρωση των νέων γονιών και αρκετά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών και η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική εταιρεία, έχουν ξεκινήσει όχι μόνο να ενημερώνουν τις μέλλουσες μητέρες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και να τις διευκολύνουν στην άσκηση αυτής της πρακτικής, αλλά και να προσφέρουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στους επαγγελματίες υγείας. Ήδη, δυο νοσοκομεία έχουν ανακηρυχθεί από τη UNICEF ως «Φιλικά προς τα Βρέφη», που σημαίνει ότι τηρούν τα «10 βήματα για το Μητρικό Θηλασμό» που θεσπίστηκαν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη UNICEF.
Το δέκα βήματα για τον Μητρικό Θηλασμό
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικου Θηλασμού (WABA) και τη UNICEF. Το 1989 ψηφίστηκαν για πρώτη φορά από την Π.Ο.Υ. και τη UNICEF τα «Δέκα Βήματα» για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, που προτρέπουν κάθε κέντρο υγείας για εγκύους, νέες μητέρες και νεογνά για:
1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας
2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής
3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού
4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση
5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους
7. Διευκόλυνση της πρακτικής "rooming in", δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού, όταν το μωρό το αποζητά
9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα, όταν το μωρό θηλάζει
10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική
Η UNICEF Ελλάδος με την ευγενική στήριξη καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας, δημοσιεύει επίσης επικαιροποιημένο έναν οδηγό στον οποίο μπορούν να βασίζονται νοσοκομεία και φορείς για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πώς να εφαρμόσουν τα βήματα αυτά, καθώς και τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος για να γίνουν Φιλικά προς τα Βρέφη. Το έγγραφο της UNICEF/WHO: «Πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» αναθεωρημένο, ενημερωμένο και διευρυμένο για ολοκληρωμένη περίθαλψη, μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της UNICEF στο http://www.unicef.gr/reports/BFHI-section4-GR.doc.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Μητρικό Θηλασμό και τις εκστρατείες ενημέρωσης των προηγούμενων χρόνων μπείτε στο http://www.unicef.gr/bfweek.php.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου