Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα: 4 τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας πώς να παίζει μόνο του

Το να μην είστε συνέχεια με το παιδί σας, κάνει και σε εσάς και σε αυτό καλό. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε…

Παραδεχτείτε το: κάποιες φορές θα θέλατε να εξαφανιστεί το παιδί σας με μαγικό τρόπο. Όχι για πάντα – απλά για μισή ώρα έτσι ώστε να μπορέσετε να διαβάσετε την εφημερίδα σας με ηρεμία ή να μιλήσετε με κάποιον ενήλικα φίλο σας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να χωριστείτε από το παιδί σας και αυτό όχι μόνο επειδή κρεμιέται από το πόδι σας κάθε φορά που προσπαθείτε να βγείτε από το δωμάτιο: Δεν θέλετε να χάσετε ούτε λεπτό από την ανάπτυξή του και ίσως αισθάνεστε και λίγο ένοχοι που το “παρατάτε”. “Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει συνέχεια να ασχολούνται με τα παιδιά τους, αλλά αυτό δεν αφήνει χρόνο για σωματική και πνευματική ξεκούραση και τους δημιουργέι άγχος που εύκολα καταλαβαίνουν τα παιδιά”, λέει η ψυχολόγος Kathy Hirsch- Pasek, μια εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου "Einstein never used Flash Gards".

Στην πραγματικότητα, το να τους μάθετε να παίζουν μόνα τους είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να τους κάνετε. “Το να βγάλει το αυτοκινητάκι από το κουτί του, η εξερεύνηση της πίσω αυλής είναι αυτά που βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν στη ζωή τους για να είναι επιτυχημέρα και ολοκληρωμένα: δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και εμπιστοσύνη” αναφέρει η Hirsch – Parek. 

1) Δείξτε τους πώς γίνεται. 

Το πρώτο βήμα για να διδάξετε στο παιδί να είναι καλά όταν είναι μόνο του είναι να του δείξετε πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει πριν ακόμα αρχίσει να μπουσουλάει. «Σε ένα συγκεκριμένο βαθμό, το να μένει κανείς μόνος είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται και αν ποτέ δεν αφήνετε το μωρό σας δεν θα το μάθει» λέει η Cynthia –Chander, βοηθός καθηγήτρια στον τομέα προσχολικής αγωγής στο Black Hill State University στο Spearfish. «Το να βάζετε το παιδί σας στο πάρκο ή στην κούνια του μαζί με μερικά παιχνίδια ενώ εσείς είστε λίγο πιο εκεί ή σε άλλο δωμάτιο, θέτει τις βάσεις για να μάθει το παιδί να παρηγορεί τον εαυτο του και να απασχολείται μόνο του». Κουδουνίστρες, κρίκοι και άλλα αντικείμενα που πιάνονται εύκολα, μπορούν να κρατήσουν ένα βρέφος 6 μηνών απασχολημένο για 20 περίπου λεπτά – όσο χρειάζεστε για να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ. 

Μόλις το παιδί σας αρχίσει να μπορεί να κινείται, θα πρέπει να μπορείτε να το βλέπετε από μικρή απόσταση όταν το αφήνετε μόνο του. Ευτυχώς τα βρέφη βρίσκουν τον κόσμο τόσο ενδιαφέροντα που μπορούν να παίζουν με ενθουσιασμό για 15 λεπτά με πολύχρωμα μαντήλια ή ξύλινα κουτάλια. Καθώς ανακαλύπτουν δραστηριότητες που τους αρέσουν, μοιραστείτε μαζί τους αυτά που αρέσουν σε εσάς: περίπου στα δεύτερα γενέθλια του παιδιού, αρχίστε να μιλάτε για τα πράγματα που αγαπάτε να κάνετε μόνοι και εξηγήστε του γιατί. «Τα παιδιά μας κερδίζουν τόσα πολλά όταν οι γονείς τους είναι άτομα με ενδιαφέροντα» λέει η Hirsch _ Pasek. «Όταν σας βλέπει να χορεύετε, θα αρχίζει να στριφογυρίζει και να χοραπηδάει. Όταν διαβάζετε στο σπίτι, θα εκτιμά τα βιβλία». 

Μερικά παιδιά βρίσκουν πολύ φυσικό να παίζουν μόνα τους. Άλλα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη καθοδήγηση για να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει. «Το ένα από τα δίδυμά μου χάνεται στο παιχνίδι με τις κούκλες της, ενώ η αδερφή της με χρειάζεται για να της οργανώσω μια δραστηριότητα σχετική με την τέχνη ή ένα βιβλίο» λέει η Victoria Loveland- Coen, 47 ετών, από το Chapel Hill NC. Σταδιακά αυξήστε τον χρόνο που αφήνετε μόνο το παιδί σας. Ρυθμίστε το ρολόι και εξηγήστε του ότι θα πρέπει να μείνει στο δωμάτιό του μέχρι να χτυπήσει. «Προσφέρετέ του θετική ενίσχυση, λέγοντάς του ότι έκανε πολύ καλή δουλειά χτίζοντας μόνη της αυτό τον πύργο. Θέλετε να εσωτερικεύσει την πεποίθηση ότι μπορεί να είναι αυτάρκης» λέει η Michele Borba, η συγγραφέας του βιβλίου "The Big Book of Parenting Solutions".

2) Δημιουργήστε χώρο για το παιδί σας. 

«Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί μόνο του με κάτι είναι να δημιουργήσετε μια ασφαλή, κατάλληλη περιοχή παιχνιδιού στο σπίτι και στην αυλή σας που θα επιτρέπει και θα ενισχύει την εξερεύνηση» λέει η ψυχολόγος Margaret Paul, μια από τους συγγραφείς του βιβλίου "Do I Have to Give Up Me to Be Loved by My Kids?"

Η Michelle Workman, 39 ετών, μια διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, δημιούργησε έναν εκπληκτικό χώρο παιχνιδιού γαι τους δύο γιους της, που περιλάμβανε μεγάλα χνουδωτά ζωάκια, ένα ψεύτικο δέντρο, ένα ενσωματωμένο θρανίο και κουτιά με παιχνίδια. 

«Κάλυψα τον χώρο με ένα χοντρό σκούρο πράσινο χαλί με μαξιλάρια από κάτω, έτσι ώστε να προστατεύονται τα κεφάλια και οι αγκώνες όταν πέφτουν», λέει. «Τα πρωινά του Σαββάτου τούς βάζουμε σνακς στο δωμάτιο και έτσι κερδίζουμε επιπλέον ώρα χαλάρωσης». Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο στους μπόμπιρές σας – ακόμα και ένα συρτάρι στην κουζίνα γεμάτο με τάπερ μπορεί να είναι θησαυρός. «Έχω ένα καλάθι με παιχνίδια και με βιβλία σε κάθε δωμάτιο», λέει η Evaston IL, μητέρα 4 παιδιών. «Όταν πηγαίνω σε άλλο δωμάτιο για λίγο ‘χρόνο μαμάς’ τα παιδιά έχουν το καλάθι τους». Αλλάζοντας τα παιχνίδια, τα βιβλία και γενικά τα αντικείμενα που υπάρχουν στα καλάθια μία φορά τον μήνα, θα αποφύγετε το να βαρεθεί το παιδί σας και θα ξανακάνετε τα παλιά του παιχνίδια και πάλι ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς – και πολλές μαμάδες- αυτοί οι χώροι παιχνιδιού για το παιδί πρέπει να περιλαμβάνουν τουβλάκια, Lego, ρούχα μεταμφίεσης, μαρκαδόρους, χαρτιά και άλλα σύνεργα για καλλιτεχνικές δραστηριότητες. «Τα παιχνίδια που δεν έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, συγκεκριμένο τέλος, ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα των παιδιών και μπορούν να κρατήσουν απασχολημένο το παιδί για αρκετό χρόνο» λέειο Borba. 

3) Κρατήστε τα απασχολημένα. 

Ο Chandler θυμάται όταν έδινε σαν εργασία για το σπίτι στους μαθητές του (ηλικίας δημοτικού) να τοποθετήσουν ένα μπισκότο 6 ίντσες μακριά από μια μυρμηγκοφωλιά και να χρονομετρήσουν πόσο χρόνο χρειάζονται τα μυρμήγκια για να φάνε το μπισκότο. «Οι γονείς δεν μπορούσαν να πιστέψουν πόση ώρα κάθονταν τα παιδιά τους και παρατηρούσαν τα μυρμήγκια» θυμάται. Μπορείτε συχνά να κρατάτε τα παιδιά σας απασχολημένα με απλές, σύντομες δραστηριότητες όπως το να ξαπλώνουν σε μια κουβέρτα και να παίζουν με τα σχήματα των συννέφων. Επιπλέον, τα επιστημονικά πειράματα, οι χειροτεχνίες και γενικά η ενασχόληση με τις τέχνες είναι ιδανικά για να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα. «Όταν χρειάζομαι 45 λεπτά συνεχόμενα για να ετοιμάσω το φαγητό, δίνω στα παιδιά μου να κάνουν σουπλά από χοντρό χαρτί με μπογιές και αυτοκόλλητα» λέει η 42χρονη Suzy- Martyn, μητέρα 4 παιδιών. Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν πότε- πότε παρκάρετε το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση για 30 λεπτά, ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει ασχολίες για τον ελεύθερο χρόνο του που απαιτούν την ενεργητική συμμετοχή του. 

«Τα παιδιά που πάντα στηρίζονται σε κάποιον ή κάτι άλλο, όπως τα ηλεκτρονικά και η τηλεόραση, για να τα διεγείρουν, δυσκολεύονται πολύ να αναλάβουν την ευθύνη για την ευημερία τους σαν ενήλικες», προειδοποιεί ο Paul. «Όταν ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύσσει δραστηριότητες που αγαπάτε, το εξοπλίζετε καλύτερα για να χειριστεί αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής».

4) Παραδοθείτε στην ακαταστασία

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν την ακαταστασία και το χάος και το να το δημιουργήσουν μπορεί να τους πάρει ώρες. «Έκανα μια τρύπα στο χώμα στην αυλή, έδωσα στην κόρη μου το λάστιχο και της είπα να κάνει μια λιμνούλα με λάσπη» λέει η συγγραφέας Jen Matlack, 39 ετών. «Ασχολήθηκε με αυτό όλο το απόγευμα, ενώ εγώ έκανα κηπουρική». Μολονότι τα λερωμένα ρούχα και η ακαταστασία που μοιάζει να προήλθε από χτύπημα ανεμοστρόβιλου μπορεί να είναι δύσκολο για όποιον αγαπάει την τάξη και την ξαθαριότητα, αξίζει να το επιτρέψουμε. «Κάνοντας ένα χάος ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πειραματιστούν και να μάθουν», λέει ο Paul. 

Σκεφτείτε τρόπους για να δημιουργήσετε το δημιουργικό χάος που μπορείτε να αντέξετε: απλώστε στο δωμάτιό τους μια κουρτίνα του ντουζ για να ζωγραφίζουν με δαχτυλομπογιές, δώστε τους τα μεγάλα μαξιλάρια από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες για να χτίζουν κάστρα. «Έχουμε μαζέψει όλα τα διακοσμητικά αντικείμενα για να μπορούν να χτίζουν κάστρα στην τραπεζαρία», λέει η Julie Parrish, 35 ετών, μια μητέρα 3 παιδιών από το West Linn. «Ναι, το σπίτι μας είναι πιο ακατάστατο από τα σπίτια των φίλων μας, αλλά εγώ μπόρεσα να ολοκληρώσω το MBA μου τα απογεύματα και ο σύζυγός μου και εγώ μπορούσαμε μετά το γεύμα να καθίσουμε και να παίξουμε scrabble, ενώ τα αγόρια ήταν απασχολημένα». 

Το να ζητάτε χρόνο για τον εαυτό σας δεν είναι στην πραγματικότητα θέμα οργάνωσης: είναι θέμα απώλειας του ελέγχου πότε- πότε προκειμένου να επιτρέψετε στο παιδί σας να κάνει ό,τι κάνει καλύτερα: να παίζει.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου