Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

H υγεία και η ασφάλεια στις αίθουσες διδασκαλίας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), από κοινού με την κοινοπραξία Napo, εγκαινιάζει ένα συναρπαστικό νέο πρόγραμμα που ως στόχο έχει να παρουσιάσει στους μαθητές βασικές γνώσεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια.

Η πρωτοβουλία "Napo για τους εκπαιδευτικούς" θέτει στη διάθεσή τους μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαλεία, προσβάσιμα μέσω διαδικτύου. Στοχεύοντας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 11 ετών, το πρόγραμμα βασίζεται στον ήρωα κινουμένων σχεδίων Napo, ο οποίος βοηθά τον EU-OSHA να διαδώσει το μήνυμα της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορούν να ανακτηθούν δωρεάν μέσω διαδικτύου καλύπτουν προβλήματα που οι μαθητές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο σπίτι και στο σχολείο, όπως είναι η σήμανση ασφαλείας, οι κίνδυνοι για το δέρμα και την πλάτη και η αναγνώριση των πηγών κινδύνου και των σχετικών κινδύνων.

Κάθε ένα από τα έξι σχέδια μαθημάτων περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς με στόχο να τους εξοικειώσει με το αντικείμενο, ενώ συνοδεύεται από ειδικά βίντεο και εκπαιδευτικό υλικό που βασίζεται στη μη λεκτική γλώσσα.

Τα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Napo και οι προτεινόμενες αντίστοιχες δημιουργικές δραστηριότητες αποσκοπούν στη διερεύνηση της εκάστοτε θεματικής ενότητας με ευχάριστο και ενημερωτικό τρόπο, η δε διαδραστική φύση των σχεδίων μαθημάτων διασφαλίζει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των παιδιών κατά την εξέταση των θεματικών ενοτήτων.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με μαθήματα του σχολικού προγράμματος, όπως είναι για παράδειγμα η ατομική και η κοινωνική εκπαίδευση, η εκπαίδευση για θέματα υγείας, οι επιστήμες, τα μαθηματικά και η αγωγή του πολίτη, ώστε να συμπληρώνουν την ήδη διδακτέα ύλη με τη βοήθεια του ήρωα κινουμένων σχεδίων Napo, ο οποίος γοητεύει τα παιδιά και καθιστά προσιτές σε αυτά τις βασικές έννοιες και αρχές της ασφάλειας και της υγείας μέσω της εικόνας.

Η Δρ. Christa Sedlatschek, διευθύντρια του EU-OSHA, δήλωσε ότι "η ενσωμάτωση των θεματικών ενοτήτων της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό μέρος μιας φιλοσοφίας πρόληψης, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων στους χώρους εργασίας και στην εν γένει καθημερινή ζωή. Η εξοικείωση των παιδιών με τα θέματα αυτά από μικρή ηλικία θα αποτελέσει τη βάση για την υιοθέτηση ασφαλών και υγιών συνηθειών, οι οποίες θα αποβούν ωφέλιμες σε όλη την κατοπινή ζωή τους".

Μετά την επιτυχή πιλοτική δοκιμή του προγράμματος σε τέσσερις χώρες, τα εκπαιδευτικά εργαλεία είναι πλέον διαθέσιμα σε 18 γλώσσες και ήδη προωθούνται σε 23 κράτη μέλη της ΕΕ, όπου ομιλούνται οι συγκεκριμένες γλώσσες, μεταξύ αυτών και στη χώρα μας από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,. Εφόσον η μελλοντική αξιολόγηση επιβεβαιώσει τα θετικά αποτελέσματα, θα προστεθούν σύντομα και άλλες γλώσσες, ενώ απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη περισσότερων σχεδίων μαθημάτων στο μέλλον.


Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου