Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών η 15η Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008, στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW), που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter&Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές,κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη είναι συχνά θανατηφόρες.

Ολες ανεξαρτήτως οι Υγειονομικές Αρχές επισημαίνουν ότι τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές, ενώ βοηθούν και στην προστασία από τη γρίπη Η1Ν1.

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επιβάλλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, γιατί βοηθά να μειωθούν τα κρούσματα διάρροιας πάνω από 40% και οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε ποσοστό 25%. Κάθε χρόνο, οι διαρροϊκές ασθένειες και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις γίνονται αιτία για το θάνατο πάνω από 3,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών.

Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, σπάνια εφαρμόζεται και δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι το σαπούνι είναι διαθέσιμο στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά χρήσης του - στις περιστάσεις που είναι κρίσιμο - κυμαίνονται από μηδέν έως 34%. Οσο για το νερό, πολύ λίγες είναι οι περιοχές που είναι πραγματικά καθαρό.

Με το σύνθημα «Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές» η παγκόσμια εκστρατεία της Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα, τόσο μεγάλοι, όσο κυρίως παιδιά, και στα σχολεία, αλλά και στα σπίτια τους. 

Πηγή: www.agorapress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου