Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η χρήση νερού και σαπουνιού ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών παίζει η υγιεινή και η χρήση νερού και σαπουνιού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η χρήση νερού και σαπουνιού δεν προστατεύει μόνο από τις μολύνσεις, αλλά επιπλέον βοηθά τα παιδιά να ψηλώσουν και να αναπτυχθεί ο οργανισμός τους καλύτερα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό WaterAid και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cochrane Review.

Σύμφωνα με αυτά, η σωστή υγιεινή βοηθά τα παιδιά κάτω των πέντε ετών να ψηλώσουν κατά μισό εκατοστό, αριθμός που μοιάζει ασήμαντος, όμως φαίνεται ότι δεν είναι, καθώς η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με μείωση στον νανισμό της τάξης του 15%.

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες προέρχονται από τις αντίστοιχες μελέτες που διεξήχθησαν σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, η Χιλή, η Νιγηρία, η Καμπότζη, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Κένυα, η Γουατεμάλα, η Ν. Αφρική.

Μάλιστα, τονίζουν ότι 265 εκατομμύρια παιδιά που ζουν στις χώρες αυτές (και όχι μόνο) αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης ακριβώς επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε σαπούνι ή καθαρό νερό.

«Αυτό που διαπιστώσαμε όταν συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία μαζί, κάτι που έγινε για πρώτη φορά, ήταν η σημασία που έχουν για την ανάπτυξη των παιδιών παράγοντες που φαινομενικά είναι απλοί, όπως η υγιεινή», είπε στο BBC News ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Alan Dangour. «Είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση νερού και σαπουνιού, καθώς και ό,τι έχει να κάνει με την υγιεινή, ενισχύουν την ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου