Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

11χρονη από την Υεμένη: Προτιμούσα το θάνατο από το γάμο

Κοιτώντας κατευθείαν στην κάμερα, η ερώτησή της σπάει κόκκαλα, παρά τα 11 χρόνια της: «Θα σας έκανε χαρούμενους να με παντρέψετε;», ρωτά η Νάντα Αλ Αχντάλ.

Στο δυόμισι λεπτών βίντεο, που αναρτήθηκε στο You Tube, η μικρή Νάντα κατηγορεί τους γονείς της για την προσπάθειά τους να την παντρέψουν με αντάλλαγμα χρήματα. Η ίδια εξηγεί πως δεν ήθελε να γίνει ένα από τα παιδιά - νύφες της Υεμένης.

«Ο θάνατος θα ήταν καλύτερη επιλογή για μένα», δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.


Ακόμη, μιλά για τη συμπεριφορά άλλων κοριτσιών στην Υεμένη και διερωτάται: «Και τι γίνεται με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας; Τι έχουν κάνει λάθος τα παιδιά για να θέλουν να τα παντρέψουν με τέτοιο τρόπο;»

Το βίντεο, το οποίο παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, επεσήμανε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα με τους γάμους μικρών παιδιών στην Υεμένη.

Οι γονείς της Νάντα έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι δεν είχαν πρόθεση να την παντρέψουν. Και η Seyaj, η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών στην Υεμένη, τόνισαν ότι κάποια στοιχεία της ιστορίας της 11χρονης ήταν κατασκευασμένα.

Μιλώντας με τη Νάντα
Λίγες ημέρες μετά την ανάρτησή του βίντεο το CNN συνάντησε την 11χρονη, η οποία ζει με τον θείο της στην πρωτεύουσα, Σανάα.

Οπως είπε δεν ήταν μόνο η οικογένειά της ο λόγος που τό σκασε από την πατρίδα της, τη Χοντέιντα.

«Απέδρασα από το γάμο. Απέδρασα από την άγνοια. Απέδρασα από το να με πουλήσουν και να με αγοράσουν», δήλωσε.

Δείχνοντας ήρεμη και χαρούμενη, η Νάντα έδειξε σελίδες στο Facebook που την εμφανίζουν να τραγουδά και να μιλά για μία χορωδία στην οποία συμμετέχει, μία ασυνήθιστη εικόνα στη συντηρητική Υεμένη.

Η 11χρονη ανέφερε ότι ρώτησε ένα φίλο για τη δημιουργία του βίντεο στο YouTube, προκειμένου να μιλήσει τον κόσμο για το πόσο σκληρά φέρονται στα κορίτσια στη χώρα της.

«Προτιμούσα να αυτοκτονήσω από το να αρραβωνιαστώ», συνέχισε.

Μερικές μέρες αργότεα, ο υπουργός Εσωτερικών της Υεμένης, μαζί με την οργάνωση Seyaj, πήρε τη Νάντα από το θείο της και την μετέφερε σε ένα χώρο φιλοξενίας γυναικών. Η Ράμζια αλ-Εριανί, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών της Υεμένης, ορίστηκε ως προσωρινή κηδεμόνας της μικρής μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεσή της.

Το δράμα έφτασε στο αποκορύφωμά του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και το CNN παρακολούθησε από κοντά τη συνάντηση των δύο πλευρών. Πριν η Νάντα μπει στο δωμάτιο, η αλ -Εριανί μίλησε με τους γονείς και το θείο του κοριτσιού.

«Εάν την αγαπάτε, σώστε την παιδικότητά της. Είστε όλοι ενήλικοι, όλοι ξέρετε τι είναι καλύτερο για αυτήν, αλλά πρέπει να προστατέψετε αυτό το παιδί», τόνισε.

Μετά λίγα λεπτά η Νάντα μπήκε στο δωμάτιο. Βλέποντας τους γονείες της, απάντησε στις κατηγορίες ότι η ιστορία της ήταν κατασκευασμένη.

Σε αυτό το σημείο, ρώτησε την προσωρινή κηδεμόνα της, πριν ξεσπάσει σε λυγμούς: Γιατί πιστεύουν αυτούς και όχι εμένα;»

«Δεν με νοιάζει τι είναι καλύτερο για τη μητέρα, τον πατέρα ή το θείο, αλλά μόνο για αυτό το κορίτσι», σημείωσε η αλ-Εριάνι.

Το πού βρίσκεται η αλήθεια είναι δύσκολο να το διευκρινίσει κανείς... σχολιάζει το CNN...

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου