Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Μπορείτε να βοηθήσετε τους 14 εφήβους στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό “Στην Αυλή του Κόσμου”


Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ημέρας Εφήβων με Αυτισμό στη Δυτική Αττική “Στην Αυλή του Κόσμου”, που βρίσκεται στο Περιστέρι. Πρόκειται για μία από τις δομές του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, που ιδρύθηκε το 1996 στη Χίο με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειες τους, που κατοικούν σε συνολικά 65 χωριά στα νησιά Χίος, Οινούσσες, Ψαρά.

Το Κέντρο Ημέρας “Στην Αυλή του Κόσμου” είναι ένας χώρος που φιλοξενεί καθημερινά 14 εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και σκοπό την κοινωνική ένταξη και λειτουργική αυτονόμησή τους και την στήριξη των οικογενειών τους. Στο πρόγραμμα παρέχονται υπηρεσίες όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική γυμναστική, προγράμματα κοινωνικοποίησης κ.α. ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις δεξιότητες της καθημερινής ζωής και την αυτοεξυπηρέτησή. Οι έφηβοι μαθαίνουν να προετοιμάζουν το φαγητό τους, να τρώνε μαζί με άλλους, να δοκιμάζουν διαφορετικές γεύσεις, να στρώνουν το κρεββάτι τους κ.λ.π.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, λειτουργεί απογευματινό πρόγραμμα στο οποίο κάθε έφηβος παρακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα ενώ από τον Μάρτιο του 2011 ξεκίνησε η δράση “Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο” με σκοπό την αποσυμπίεση των οικογενειών των φιλοξενούμενων εφήβων. Οι έφηβοι μένουν “Στην Αυλή του Κόσμου” από το πρωί του Σαββάτου έως την Κυριακή το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους παρακολουθούν πρόγραμμα με στόχο κυρίως την ψυχαγωγία τους.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αγάπη, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων που συναντήσαμε στο Κέντρο Ημέρας, οι οποίοι παρότι είναι απλήρωτοι 6 μήνες δίνουν όλη τους την ψυχή στη φροντίδα των εφήβων που φιλοξενούνται εκεί.

Οι ανάγκες τους σε τρόφιμα είναι πολλές δεδομένου ότι καθημερινά προσφέρουν στα παιδιά δεκατιανό και μεσημεριανό γεύμα.

Ανάγκες που καταγράψαμε:
φρέσκα φρούτα και λαχανικά
κρέας
ψάρι
κοτόπουλο
γάλα
γιαούρτι
λάδι
τυρί
γαλοπούλα
ψωμί
όσπρια
μακαρόνια
ρύζι
ντοματοχυμό

Επίσης, μας ανέφεραν άλλες ανάγκες όπως η διαμόρφωση κήπου στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, η αγορά και τοποθέτηση ασφαλούς δαπέδου στους χώρους τους, το βάψιμο των τοίχων, η αντικατάσταση των υπαρχόντων καναπέδων που έχουν φθαρεί, ένα νέο ψυγείο, μία ηλεκτρική κουζίνα κ.α.

Εάν θέλετε να προσφέρετε κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα ή άλλα είδη ή υπηρεσίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Χρυσολωρά 10-12, Περιστέρι στο τηλέφωνο 210-5789190 και να μιλήσετε με την κοινωνική λειτουργό κυρία Αγγέλα Μεννή ή με το Σπίτι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ τηλ. 210-3237805, e-mail: info@boroume.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου