Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

«Μπουτίκ των φτωχών» στη Θεσσαλονίκη

Μια τεράστια κολεξιόν από ρούχα για όλους, ακόμα και... νυφικά, φιγουράρει στα ράφια της ιδιότυπης μπουτίκ που λειτουργεί στην οδό Ολύμπου 64, στη γωνία με Βενιζέλου.

Η «μπουτίκ των φτωχών», όπως είναι γνωστή στη γειτονιά, σφύζει από... πελατεία εν καιρώ κρίσης. Μπορεί να έχει εμπορικό χαρακτήρα, αλλά οι πελάτες της δεν πληρώνουν. Στο πρωτότυπο αυτό κατάστημα μπορούν να βρουν δωρεάν ρούχα και αξεσουάρ! Πρόκειται ίσως για το μοναδικό κατάστημα στην πόλη που δε διαθέτει ταμειακή μηχανή, κι όμως δε... φοροδιαφεύγει!

«Οι πελάτες αρκεί να έχουν περάσει νωρίτερα από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για να συμπληρώσουν το όνομά τους σε μια ειδική φόρμα- αίτηση. Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, με το χαρτί αυτό στο χέρι, έρχονται και παραλαμβάνουν ό,τι έχουν ανάγκη», εξηγεί στον «ΑτΚ» η Κυριακή Παγκρατίδου, η οποία είναι υπεύθυνη της ιδιόμορφης αυτής μπουτίκ.

Ιδέα του πρωτοσύγκελλου π. Ιωάννη Τασσιά

Η ιδέα, όπως αναφέρει, ήταν του πρωτοσύγκελλου π. Ιωάννη Τασσιά και τα είδη που βρίσκονται στα ράφια της μπουτίκ έχουν μεγάλη ζήτηση.

«Ο κόσμος έχει μεγάλο καημό τώρα με την κρίση. Πολλοί δεν έχουν λεφτά ούτε για ρούχα. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι. Ζητάνε τα πάντα. Αλλοι χρειάζονται ρούχα, άλλοι διάφορα αξεσουάρ, όπως τσάντες, ακόμα και παιχνίδια, όπως κούκλες. Διαθέτουμε και βαφτιστικά και νυφικά. Τα νυφικά όμως τα δανείζουμε για να έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν πολλές γυναίκες. Τα υπόλοιπα τα χαρίζουμε», λέει η κ. Παγκρατίδου.

Δέχεται προσφορές

Τα ράφια της... μπουτίκ ξαναγεμίζουν χάρη στην προσφορά των πολιτών. Ευτυχώς, εκτός από εκείνους που ζητάνε, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι προσφέρουν στην μπουτίκ ρούχα και αξεσουάρ τα οποία δε χρειάζονται πια. Ετσι, το «εμπόρευμα» στα ράφια εμπλουτίζεται. Οσοι θέλουν να προσφέρουν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη που δεν τα χρησιμοποιούν, αρκεί να τα παραδώσουν στο κατάστημα σε καλή κατάσταση, πλυμένα και σιδερωμένα.

«Οσο υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, βοηθούν πρωτοβουλίες όπως η ''μπουτίκ των φτωχών''. Πολλοί χρειάζονται ακόμη και ρούχα. Είναι μια μικρή βοήθεια, αν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η κίνηση αυτή της Εκκλησίας ανακουφίζει τον κόσμο, τον απαλλάσσει από ένα ακόμη άγχος», επισημαίνει ο καταστηματάρχης Βαλάσης Παπαντωνίου.

Η «μπουτίκ των φτωχών» τηρεί το ωράριο λειτουργίας της αγοράς, αφού είναι ανοιχτή κάθε πρωί και το Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τη 1μ.μ., ενώ τις Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοιχτή και το απόγευμα, 5-7μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου