Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ο χορός πάει σχολείο

Η ιδέα
Να μπει ο χορός μέσα στα σχολεία και να έρθει πιο κοντά στην κοινότητα, να θέσει ένα νέο ερέθισμα στην καθημερινότητα των παιδιών της πρώιμης εφηβικής ηλικίας, να διευρύνει το φάσμα επιλογών στη συμπεριφορά τους, στη στάση τους προς τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Η υλοποίηση

Η ιδέα απέκτησε τίτλο - Πρόγραμμα C (ή η σκυτάλη) – και ο τίτλος, περιεχόμενο. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα που οργανώνει το Κέντρο Μελέτης Χορού «Ισιδώρα & Ραϋμόνδος Ντάνκαν» σε συνεργασία με φοιτητές από την επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου», με την ομάδα χορού Creo και την κολεκτίβα Ρέον καθώς και με δύο Δημόσια Σχολεία του Βύρωνα. Το πρόγραμμα, μέσα από το σχεδιασμό και τις δράσεις του – με αφετηρία το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον εφετινό Απρίλιο - διέγραψε έναν κύκλο που ενώνει ένα ερευνητικό Κέντρο Χορού με τον χορευτή, το χορογράφο με τον φοιτητή χορού, τον έφηβο μαθητή με το σχολείο και την τοπική κοινότητα. 

Με την καθοδήγηση της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά, επαγγελματίες του χορού μεταγγίζουν τη γνώση, την έμπνευση και δημιουργικότητα του χορού σε φοιτητές, οι φοιτητές τη διδάσκουν σε μαθητές και οι μαθητές την παρουσιάζουν στην τοπική κοινωνία περνώντας διαδοχικά από τους ρόλους του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή. 

Υλικό πειραματισμού

Φοιτητές του Β’ και Γ’ έτους της επαγγελματικής σχολής χορού «Ραλλού Μάνου» και μαθητές της Ε’ τάξης Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου (10ο δημοτικό και 1ο γυμνάσιο Βύρωνα) αφέθηκαν στην παιδικότητα, τον αυθορμητισμό και την αθωότητα των βασικών κινητικών δράσεων «πέφτω» και «τρέχω». Κινήσεις ιδιαίτερα αγαπημένες στα παιδιά και τους νέους, υποσυνείδητες και κεφάτες, εμπειρίες του σώματος που κρύβουν μέσα τους όχι μόνο το αστείο, τη φιλία και τη φάρσα, αλλά και τη ζήλια, την καταδίωξη, τη βία.

Οι παραστάσεις

Εμείς βρεθήκαμε στο πάντα φιλόξενο καλλιτεχνικά Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν την ηλιόλουστη Κυριακή της 21ης Απριλίου και μαζί με παιδιά του αρχικά του δημοτικού και έπειτα του γυμνασίου παρακολουθήσαμε την παράσταση των φοιτητριών της Ραλλού Μάνου. Πραγματικά αισιόδοξο ότι οι νέοι ασχολούνται ακόμη με συνείδηση, ταλέντο και κέφι με τον μαγικό και ανεξάντλητο κόσμο του χορού. Αλλά μαζί με την ικανοποίηση μας για το ιδιαίτερο θέαμα που μας προσέφεραν – τρέχοντας και πέφτοντας με μια απίστευτα μελετημένη και ταυτόχρονα αυθόρμητη κινησιολογία – βιώσαμε και τη μοναδική εμπειρία να παρακολουθούμε τα δρώμενα με παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Χωρίς κανέναν δάσκαλο να τους επιβάλλει την τάξη και χωρίς κανέναν «μεγάλο» να τους επιβάλλει τον τρόπο αντίδρασης σε αυτό που έβλεπαν: γέλια, ξαφνιάσματα, εντυπωσιασμός, εύστοχα σχόλια. Και αφού όλοι χαρίσαμε το πιο θερμό μας χειροκρότημα στις επαγγελματίες χορεύτριες, βγήκαμε στο προαύλιο του Ντάνκαν – μα τι θέα είναι αυτή; - και βιώσαμε την ακόμη πιο ευχάριστη εμπειρία: παιδιά απαλλαγμένα από το άγχος του σωστού και του ωραίου «μπήκαν στο χορό» και το καταευχαριστήθηκαν. Μαζί τους και εμείς.

Γιατί μας υπενθύμισαν ότι το ζην εντέχνως δεν είναι ελιτίστικο στυλ αλλά φιλοσοφία και στάση ζωής. 

υ.γ Με την ευχή και την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και ο χορός θα κυριεύσει. 


Info

Δίδαξαν και χορεύουν οι φοιτήτριες: Ευδοξία Λίμνιαλη, Θένια Αντωνιάδου, Σοφία Κονδυλιά, Μαρία Καλογιάννη, Έμυ Αμερικάνου, Βίκη Σπάχου, Βάσια Ζορμπαλή, Μαρία Παίζη, Άννα Απέργη, Εύη Ψάλτου, Ελεονώρα Σπυροπούλου, Ζαφειρία Τσιρακάκη
Χορογραφίες: Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσικός: Απόστολος Λεβεντόπουλος

Υπεύθυνοι προγράμματος:

Πηνελόπη Ηλιάσκου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ι.Ρ.Ντάνκαν): email: info@duncandancecenter.org

Πωλίνα Κρεμαστά: creodancecompany@gmail.com

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου