Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην κρίση αποταμιεύουν περισσότερο

Μέχρι πρότινος η έννοια της αποταμίευσης ήταν άγνωστη στα παιδιά που ορμώμενα από την ξεγνοιασιά της ηλικίας τους ήθελαν να ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα τους έδιναν οι γονείς τους. Δίχως να λογαριάζουν το αύριο.

Η κρίση, όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Η ξεγνοιασιά αυτή και η σιγουριά για την επόμενη μέρα χάθηκαν. Εδωσαν τη θέση τους στην αβεβαιότητα, τον προβληματισμό.

Μέσα από τις οικονομικές δυσκολίες, τα παιδιά φαίνεται πως έμαθαν την αξία των χρημάτων. Σύμφωνα με νέα έρευνα οι επόμενες γενιές έχουν κάνει στροφή στην αποταμίευση. Παιδιά από την ηλικία των 10 ετών αρχίζουν να μαζεύουν λεφτά για τις μελλοντικές τους ανάγκες. Τις σπουδές, την αγορά ενός σπιτιού, τη δημιουργία μιας επιχείρησης.

Τα αποτελέσματα έκθεσης του επενδυτικού οργανισμού Scottish Widows δείχνουν πως το 98% των δεκάχρονων έχει αρχίσει να μαζεύει χρήματα για ώρα ανάγκης. Τι θεωρεί κάθε παιδί ώρα ανάγκης, βέβαια, διαφέρει. Το 48% των μικρών δήλωσε πως συγκεντρώνει τα λεφτά προκειμένου να αγοράσει παιχνίδια, ηλεκτρονικά και διάφορα gadgets, το 11% για τις σπουδές του ή για την αγορά σπιτιού, το 6% για να αγοράσει αυτοκίνητο και το 2% για να ξεκινήσει επιχείρηση.

Βάσει των στοιχείων τα πιτσιρίκια αποταμιεύουν το 10% από το χαρτζιλίκι τους, ενώ έχουν αρχίσει να κατανοούν πλήρως αρκετές οικονομικές έννοιες, όπως η σύνταξη. Το 70% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήξερε ακριβώς τι ισχύει με τους όρους συνταξιοδότησης!

Πηγή: iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου