Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης «Πες μου ένα παραμύθι»

Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης 
«Πες μου ένα παραμύθι»
Διάρκεια: 10 ώρες (τέσσερις συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών)
Υπεύθυνη σεμιναρίου - Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια

Αντικείμενο: Η γοητεία της αφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί αλλά και ο μεγάλος δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να του αφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής. Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τα αληθινά πράγματα της ζωής με έναν μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για τον θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.

Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 29 Μαΐου, 12, 19 και 26 Ιουνίου 2013, 16.00-18.30 Κόστος: 60 ευρώ / 50 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης).

Η Ανθή Θάνου αποφοίτησε το 1993 από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα από περιπλανήσεις στον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπής έφτασε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. 
Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτο μουσικό. Μαζί του, ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων, δίνει παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στη γιορτή παραμυθιών στην Κέα επί σειρά ετών, στο φεστιβάλ αφήγησης στον Όλυμπο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου στη Βυτίνα, στη Λήμνο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στην Κοζάνη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης στο Πήλιο και στην Αθήνα και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην Κύπρο (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Αφηγήθηκαν παραμύθια σε πολλές θεατρικές σκηνές (ΧΑΝΘ, 3ος όροφος, Θέατρο Όρα, Έναστρον κ.α.) και στα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Καβάλας και Βέροιας. Συνεργάστηκαν και παρουσίασαν προγράμματα αφήγησης σε πολλές βιβλιοθήκες της χώρας. Επίσης συνεργάστηκαν σε πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας με τις βιβλιοθήκες του Έβρου και της Βέροιας.
Η Ανθή Θάνου διδάσκει την τέχνη της αφήγησης και έχει πραγματοποιήσει σχετικά μαθήματα στο Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης και σε συνεργασία με πολλά γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και του ΠΟΦΑ (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης). 
Τον Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο-CD Ούτε ’γώ ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε από τις μουσικές εκδόσεις POLYTROPON.

Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου