Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Όταν η σχολική βία καταγράφεται στο σελιλόιντ

Το Κύμα 
2008 - Γερμανία - Δραματική 
Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου 
Ντενίς Γκανσέλ 

Ενας νεαρός καθηγητής, όταν συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού. 


2002 - ΗΠΑ - Ντοκιμαντέρ
Μάικλ Μουρ 

Με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία 12 μαθητών και ενός καθηγητή στο λύκειο Κολουμπάιν της Αμερικής, με δράστες δυο ανήλικους, ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά την έξαρση της βίας στις ΗΠΑ, καθώς και το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. 


1968 - Μεγάλη Βρετανία - Κοινωνική 
Μάλκολμ ΜακΝτάουελ, Αρθουρ Λόου, Μόνα Ουόσμπορν, Πίτερ Τζέφρεϊ 
Λίντσεϊ Άντερσον 

Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην Αγγλία. Ακολουθούμε τον Μικ και την παρέα του καθώς επαναστατούν με βίαιες πράξεις απέναντι σε ο,τιδήποτε αντιπροσωπεύει δύναμη και εξουσία μέσα στο σχολείο τους. 


2011 - Δραματική - Μεγάλη Βρετανία
Τίλντα Σουίντον, Εζρα Μίλερ, Τζον Ράιλι, Σιόμπαν Φάλον, Ασλει Γερασίμοβιτς 
Λιν Ράμσι 

Ταινία εμπνευσμένη από το βιβλίο της Λάιονελ Σράιβερ.
Η Εύα βάζει στην άκρη τις φιλοδοξίες και την καριέρα της προκειμένου να γεννήσει τον Κέβιν. Η σχέση μητέρας και γιου είναι πολύ δύσκολη από τα πρώτα κιόλας χρόνια. Όταν ο Κέβιν γίνεται 15, κάνει κάτι παράλογο και ασυγχώρητο στα μάτια της ολόκληρης της κοινότητας. Η Εύα παλεύει με τα συναισθήματα της θλίψης και της ευθύνης. Αγάπησε ποτέ το γιο της; Και τι μερίδιο από τις πράξεις του Κέβιν της αναλογεί; 


1998 - Κοινωνική - ΗΠΑ
Έντουαρντ Νόρτον, Μπέβερλι Ντ' Αντζελο, Έντουαρντ Φέρλονγκ 
Τόνι Κέι 

Ένας νεαρός νεο-ναζί σκοτώνει εν ψυχρώ δυο μαύρους που προσπάθησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό του. Όντας στη φυλακή ανακαλύπτει ότι είχε ακολουθήσει λάθος δρόμο και ότι το μίσος δεν οδηγεί πουθενά. Όταν αποφυλακίζεται μαθαίνει ότι ο μικρότερος αδελφός του έχει ασπαστεί την ίδια ακραία ιδεολογία και έχει γίνει πιο φανατικός από εκείνον. 


2010 - Δραματική - Δανία
Μίκαελ Πρέσπαρντ, Τρίνε Ντίρολμ, Ούλριχ Τόμσεν, Γουίλιαμ Γιονκ Νίλσεν ,Μάρκους Ρίγκαρντ, Γουίλ Τζόνσον Σουσάνε Μπίερ 

Βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Ο Αντόν είναι ένας γιατρός που μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο σπίτι του σε μια ειδυλλιακή πόλη της Δανίας και στη δουλειά του σε ένα αφρικανικό στρατόπεδο προσφύγων. Σε αυτούς τους δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους, αυτός και η οικογένειά του έρχονται αντιμέτωποι με διαμάχες, που τους οδηγούν σε δύσκολες αποφάσεις, αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στην εκδίκηση και τη συγχώρεση.
Ο Αντόν και η γυναίκα του Μαριάν, που έχουν δύο γιους, βρίσκονται σε διάσταση και μάχονται με την πιθανότητα του διαζυγίου. Ο μεγαλύτερος, 10χρονος γιος τους, Ελίας, δέχεται επίθεση στο σχολείο του και τον υπερασπίζεται ο Κριστιάν, ένα νέο παιδί που έχει μόλις μετακομίσει από το Λονδίνο με τον πατέρα του, Κλάους. Η μητέρα του Κριστιάν έχει χάσει πρόσφατα τη μάχη με τον καρκίνο και ο ίδιος είναι βαθιά στεναχωρημένος από το γεγονός.
Ο Ελίας και ο Κριστιάν σύντομα δημιουργούν μια ισχυρή φιλία, όταν όμως ο Κριστιάν εμπλέκει τον Ελίας σε μια επικίνδυνη πράξη εκδίκησης με πιθανές τραγικές συνέπειες, η φιλία τους δοκιμάζεται και οι ζωές τους τίθενται σε κίνδυνο. Εν τέλει, οι ίδιοι οι γονείς τους απομένουν να τους βοηθήσουν να συμβιβαστούν με την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων, τον πόνο και τη δυστυχία. 

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου