Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πολλοί γονείς δίνουν αντιγριπικά στα παιδιά ενώ δεν θα έπρεπε

Τα παιδιά παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 5-10 κρυολογήματα το χρόνο, με αποτέλεσμα πολύ συχνά οι γονείς να τους χορηγούν φάρμακα για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, χωρίς όμως τη συμβουλή του παιδιάτρου. Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει τώρα ότι πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν στα παιδιά τους φάρμακα που δεν θα έπρεπε να παίρνουν.

Περισσότερο από το 40% των γονέων ανέφεραν ότι χορήγησαν στα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 4 ετών, φάρμακο για το βήχα ή το κρυολόγημα, ενώ ένα 25% δήλωσε ότι χορήγησε αποσυμφορητικά.

Το 2008, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)ανακοίνωσε πως τα φάρμακα αυτά, που δεν συνταγογραφούνται από γιατρό, δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, καθώς δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους σε αυτές τις ηλικίες και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μειώνουν τη διάρκεια της λοίμωξης και η λάθος χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Αυτό που προκαλεί μεγάλη σύγχυση είναι το γεγονός ότι πολλά από αυτά φέρουν την ένδειξη στο κουτί ότι μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά. Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις όμως βρίσκονται εντός της συσκευασίας και μόνο εκεί μπορεί να δει κάποιος ότι αντενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 4 ετών.

Μερικές από τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν στα μικρά παιδιά τα φάρμακα κατά του βήχα και του κρυολογήματος είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις, οι ταχυκαρδίες, υπνηλία ή αϋπνία, δύσπνοια, σύγχυση ή παραισθήσεις, σπασμοί, ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τους ενήλικες δεν είναι πάντα καλά για τα παιδιά και θα πρέπει οι γονείς να είναι πιο προσεκτικοί και να συμβουλεύονται πάντα τον παιδίατρο πριν χορηγήσουν οποιοδήποτε φάρμακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου