Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Συζητήσεις στον ΙΑΝΟ

Τετάρτη 06.03.2013 / Ώρα 19:00 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας, οργανώνει συζήτηση με θέμα: "Ειδική Γλωσσική Διαταραχή: ο ρόλος του βιβλίου στον εντοπισμό και στην αντιμετώπισή της". Θα μιλήσουν οι: Σταύρος Μυλωνίδης, λογοπεδικός, Ευγενία Χοροζοπούλου, λογοπεδικός.

Ένα στα δέκα παιδιά παρουσιάζουν Ειδική Γλωσσική Διαταραχή. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της είναι κρίσιμες για την ομαλή μαθησιακή πορεία του παιδιού στο σχολείο και την ένταξή του στην κοινωνική ομάδα. Σχολική αποτυχία, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες είναι κάποιες από τις πιθανές επιπτώσεις της Ειδικής Γλωσσικής Διαταραχής.
Τι είναι λοιπόν η Ειδική Γλωσσική Διαταραχή; Πως εντοπίζεται έγκαιρα και πως αντιμετωπίζεται; Ποιές γλωσσικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για το πέρασμα των παιδιών στον γραπτό λόγο και πως αξιολογούνται; Με ποιούς τρόπους το βιβλίο προάγει τον προφορικό λόγο και ενισχύει την μετάβαση στον γραπτό λόγο; Παράλληλα θα παρουσιαστούν πρακτικές ιδέες και τεχνικές για το πως το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και στο σχολείο για την ενίσχυση του λόγου.

Παρασκευή 08.03.2013 / Ώρα 19:00
Η Δόμνα Βεντουράτου, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας παρουσιάζει το θέμα,"Θεραπεύοντας το ψυχικό τραύμα: Η μέθοδος EMDR". 

Κοντεύουν σχεδόν 25 χρόνια από την ανακάλυψη της Francine Shapiro ότι οι κατευθυνόμενες κινήσεις των ματιών μπορούν να ενεργοποιήσουν θεαματικά τη διαδικασία του ελεύθερου συνειρμού με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της θεραπευτικής επεξεργασίας στρεσσογόνων αναμνήσεων.

Από τότε, η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing ή Απευαισθητοποίηση και Επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων) έχει διαμορφωθεί ως ένα ολιστικό πρωτόκολλο 8 θεραπευτικών φάσεων που εντάσσει στοιχεία από διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και αποδυναμώνει τα ίχνη του τραύματος στο σώμα, την ψυχή και το νου. Συνεχείς έρευνες έχουν στο μεταξύ τεκμηριώσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όχι μόνο στην αντιμετώπιση μετατραυματικών διαταραχών, αλλά και σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, όπως φοβίες, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις και χρόνιοι πόνοι αλλά και για βελτίωση επιδόσεων σε αθλητές και ομιλητές.

Η Δόμνα Βεντουράτου είναι κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Τραυματοθεραπείας και συγγραφέας του βιβλίου «Εισαγωγή στην Ψυχοτραυματολογία και την Τραυματοθεραπεία. Η μέθοδος EMDR» (εκδ. Πεδίο 2009). Είναι η μόνη Ελληνόφωνη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της μεθόδου EMDR.

ΙΑΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7) 

Πηγή: ΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου