Αναδημοσίευση από το GoldMum
Το αιώνιο πρόβλημα με τις ψείρες στα μικρά παιδάκια. H American Academy of Dermatology μάς ενημερώνει σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης.
Τι είναι οι ψείρες;
Οι ψείρες είναι οικογένεια παρασίτων που ανήκουν στην συνομοταξία των εντόμων. Ζουν στο τριχωτό της κεφαλής και κυρίως στο πίσω μέρος , ινιακή χώρα και πίσω από τα αυτιά.
Οι ψείρες προσκολλώνται στις τρίχες της κεφαλής απο όπου τσιμπούν το δέρμα και γεννούν τα αυγά τους τα οποία είναι λευκοκίτρινα και δύσκολα αποκολλώνται από την τρίχα.
Ποιες ηλικίες προσβάλλονται;
Όλες αλλά κυρίως τα παιδιά που πάνε νηπιαγωγείο και σχολείο.
Ιδιαίτερα συχνό είναι στα κορίτσια.
Πώς γίνεται η μετάδοση απο παιδί σε παιδί;
Οί ψείρες δεν πετάνε!
Η μετάδοση τους γίνεται μέσω της άμεσης επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα κεφάλι με κεφάλι αλλά και μέσω της κοινής χρήσης καπέλων ,χτένας, μαξιλαριών , κορδέλας κτλ.
Έχει να κάνει με την καθαριότητα;
Όχι δεν έχει σχέση με την καθαριότητα από τη στιγμή που για την ψείρα το πιο σημαντικό είναι η αναζήτηση ανθρώπινου αίματος για να θραφεί.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί έχει κολλήσει ψείρες;
- Από τον έντονο κνησμό και κυρίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
-Μπορεί να μας πει ότι αισθάνεται ότι σαν να περπατάει κάτι επανω του.
-Μπορεί να είναι εμφανή ΄δια γυμνού οφθαλμού , τα ίδια τα παρασιτα κατά την κίνηση τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί όμως ότι μπορεί το παιδί να έχει ψείρες χωρίς όμως να έχει κνησμό και αυτό γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγες εβδομάδες μέχρι να φτάσει το παράσιτο στο δέρμα και να προκαλέσει το τσίμπημα.
Πώς μπορούμε να δούμε τα παράσιτα αυτά;
Χρειαζόμαστε:
1) καλό φωτισμό
2)την ειδική χτένα για τις ψείρες ή μία οποιαδήποτε λεπτή χτένα.
Αρχικά βρέχουμε τα μαλλιά έτσι ώστε να εμποδίσουμε την κίνηση τους και μετά κάτω από καλό φωτισμό αρχίζουμε να χτενίζουμε τα μαλλιά σιγά-σιγά.
Ψάχνουμε για τις ίδιες τις ψείρες ή για τα αυγά τους ,κόνιδες. Πιο εύκολο είναι να βρούμε τα αυγά τους γιατί αυτά δεν κινούνται. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και στην ινιακή χώρα.
Αν δούμε τα ίδια τα παράσιτα θα έχουν χρώμα ανοιχτό καφέ , σχήμα σουσαμιού και θα κινούνται γρήγορα.
Ενώ αν δούμε τις κόνιδες θα έχουν χρώμα κίτρινο ή καφέ και θα είναι κολλημένες στην τρίχα κοντά στο δέρμα και δύσκολα θα αποκολλούνται!!
Ποια είναι η θεραπεία τους;
Υπάρχουν ειδικά φάρμακα με τη μορφή shampoo και lotion όπου ο δερματολόγος σας θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες χρήσης τους .
Προτείνετε να γίνεται θεραπεία και στα άλλα μέλη της οικογένειας;
Καλό είναι να ελέγχονται και τα υπόλοιπα μέλη διότι υπάρχει η πιθανότητα να έχουν κολλήσει και εκείνοι. Αν έχουν κολλήσει συστήνεται η αντίστοιχη θεραπεία εάν όμως όχι προτείνουμε καθημερινό έλεγχο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Με τα πράγματα που έχουν χρησιμοποιηθεί απο τον ασθενή τί κάνουμε;
Τις χτένες που έχει χρησιμοποιήσει τις πλένουμε σε πολύ ζεστό νερό ή τις απολυμαίνουμε με οινόπνευμα.
Τα μαξιλάρια , τα σεντόνια , τα παπλώματα ,οι πετσέτες , τα ρούχα που έχει χρησιμοποιήσει και μέχρι 2 ημέρες πριν τη διάγνωση , να πλυθούν στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.
Υπάρχει τρόπος πρόληψης
Και βέβαια υπάρχει.
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα με άλλα παιδιά , που σχετίζονται με το κεφάλι όπως καπέλα ,σκουφάκια ,κορδέλες, κοκαλάκια , χτένες.
Όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος έχει ψείρες αποφεύγουμε την στενή επαφή.
Καλό είναι να μην γίνεται προληπτική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή διότι η αλόγιστη χρήση μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών.
Με το σχολείο τί γίνεται;
Άν μάθουμε ότι κάποιο παιδάκι έχει κολλήσει το παράσιτο, τότε εμείς ελέγχουμε το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού μας , πλένουμε τα ρούχα ,πετσέτες κτλ που έχει χρησιμοποιήσει , τους συστήνουμε να αποφεύγουν να ακουμπάνε τα κεφαλάκια μεταξύ τους και φυσικά να μοιράζονται τα ίδια πράγματα.
Αν το δικό μας παιδι έχει κολλήσει ξεκινάμε την θεραπεία και μετά το στέλνουμε στο σχολείο!
Ευχαριστούμε πολύ την American Academy of Dermatology
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου