Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δεν χρειάζονται αντιβίωση τα παιδιά με ήπια ωτίτιδα

Τα παιδιά με ωτίτιδα δεν θα πρέπει αμέσως να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Μάλιστα, ενδεχομένως να μην χρειάζονται γενικά αντιβιοτικά τα παιδιά (από έξι μηνών έως 2 ετών) που έχουν λοίμωξη στο ένα αυτί, χωρίς πυρετό, σοβαρό πόνο ή άλλες επιπλοκές. Οι νέες οδηγίες προτείνουν τη 48ωρη παρακολούθηση των παιδιών, χωρίς αντιβιοτική αγωγή, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της κατάστασης. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά με ήπια λοίμωξη στο ένα ή και τα δύο αυτιά. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Pediatrics, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σκοπεύει να περιορίσει τη μη αναγκαία χρήση αντιβιοτικών. Ενώ παλαιότερες οδηγίες της πρότειναν την περίοδο αναμονής μόνο για τα μεγαλύτερα παιδιά με ήπια λοίμωξη, οι νεότερες συστάσεις είναι πιο συγκεκριμένες ως προς τη διάγνωση των ακουστικών λοιμώξεων και περιλαμβάνουν και τα πολύ μικρά παιδιά. 

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των οδηγιών γίνονται αναφορές στον τρόπο αντιμετώπισης της οξείας μέσης ωτίτιδας, της συχνότερης ακουστικής λοίμωξης και για την οποία συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τάσσεται κατά της προφυλακτικής χορήγησης αντιβίωσης για την αποφυγή μελλοντικών ακουστικών λοιμώξεων στα παιδιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά, τα παιδιά με ήπια ωτίτιδα βελτιώνονται εντός ολίγων ημερών, χωρίς αντιβιοτικά, ενώ η καθυστέρηση της θεραπείας δεν έχει συνέπειες για την υγεία του παιδιού. Παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη είναι επιβοηθητικά. 

Ωστόσο, η αντιβιοτική θεραπεία είναι απαραίτητη σε μικρά παιδιά που έχουν ωτίτιδα και στα δύο αυτιά, αλλά και σε εκείνα των οποίων τα συμπτώματα εμμένουν για περισσότερες από 48 ώρες. Οι παιδίατροι που εφαρμόζουν την πρακτική της «αναμονής» θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι είναι εφικτή η επανεκτίμηση της κατάστασης του παιδιού εντός ολίγων ημερών και η παροχή κατάλληλης θεραπείας, εφόσον είναι αναγκαία. 

Μελέτη που είχε γίνει το 2007, είχε δείξει ότι οι παιδίατροι είναι διστακτικοί στην καθυστέρηση της χορήγησης αντιβιοτικών για την ωτίτιδα, κυρίως επειδή οι γονείς δεν δέχονται αυτή την προσέγγιση. 

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες διευκρινίζουν ότι η απόφαση για το αν πρέπει να καθυστερήσει η θεραπεία με αντιβιοτικά σε παιδιά με ήπια ακουστική λοίμωξη, θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τους γονείς. 

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου