Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τι γεύση έχουν τα παραμύθια;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το φαγητό στα παραμύθια. Από το μήλο που δάγκωσε η Χιονάτη, μέχρι την… Κοκκινοσκουφίτσα που ορεγόταν ο Κακός Λύκος! Οι ειδικοί επί του θέματος ισχυρίζονται ότι αντανακλούν αξίες φτωχών ανθρώπων σε ξεχασμένες εποχές. Άλλοι, πάλι, λένε ότι συμβολίζουν έννοιες όπως η ανάπτυξη ή φυσικές ανάγκες, όπως η πείνα. Το ελληνικό ρεπερτόριο περιλαμβάνει δεκάδες παραμύθια, στα οποία η τροφή αποτελεί τον αφηγηματικό πυρήνα. Από την "Ψαροκεφάλη" που λένε στη Ζάκυνθο ή το "Τσικαλάκι" της Μάνης, μέχρι το "Πετειναράκι" της Χίου ή τη "Σισαμόμελη" της Καρπάθου, που αναφέρεται στο γλυκό του γάμου. Η γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη επιμελήθηκε και παρουσιάζει μια... πεντανόστιμη ανθολογία του είδους.

Στον νέο κύκλο παραστάσεων που θα δώσει 3 Σαββατόβραδα του Φλεβάρη, μας καλεί γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι με ένα ποτήρι κρασί. Οι "συνδαιτυμόνες" κάθονται παρεΐστικα γύρω από το τραπέζι, η αφηγήτρια ακουμπά τα παραμύθια και μας προτείνει να τα φάμε! "Εστία, λοιπόν το τραπέζι, να ελευθερώσει όλους τους συνειρμούς", λέει η ίδια με αφορμή τις παραστάσεις που θα δώσει. "Το μεγάλο τραπέζι με τους ανθρώπους γύρω τρυπάει τη μνήμη, την προσωπική και τη συμβολική. Δεν στέκω απέναντι - οθόνη. Γυρνάμε στον κύκλο. Εκεί το σώμα διατίθεται με άλλο τρόπο: η ευθεία είναι μπροστά μας να κουβαλάει κάθε εικόνα κι εμείς να την κόβουμε σαν ψωμάκι ανάλογα με την πείνα μας και να την τρώμε! Ο κύκλος λειτουργεί σαν όριο, όλα συμβαίνουν ανάμεσά μας. Γίνεται κυματοθραύστης, αντέχουμε γιατί είμαστε δίπλα δίπλα. Το σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στο κέντρο, το Παραμύθι, που το ακουμπώ στο τραπέζι και γίνεται τροφή να τη λάβουμε".

Το αφηγηματικό μενού ξεκινά με μια σούπα, που πρωταγωνιστεί σε ένα παραμύθι του Ναστραδίν Χότζα. Μετά πάμε Ζάκυνθο, Σκιάθο, Χίο, Μακεδονία, Νάξο, Πελοπόννησο. Συνολικά, επτά παραμύθια από τα πιο αγαπημένα της Αγνής Στρουμπούλη μέσα στα χρόνια που αφηγείται. Για το τέλος υπάρχει ένα παραμύθι δοξαστικό του κρασιού. "Κερνώ κι ένα ποτήρι κρασί», υπόσχεται. «Εχουμε το Σώμα, ας λάβουμε και το αίμα".

info
"Ενα τραπέζι παραμύθια"
ΠΟΤΕ: Σάββατο 2, 9 και 16 Φεβρουαρίου, στις 21:00
ΠΟΥ: Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή (τηλ. 210-5222181)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60΄
ΕΙΣΟΔΟΣ: 7€
 
Κείμενο του Άρη Μαλανδράκη  δημοσιευμένο στο protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου