Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Επιδοτήσεις για φοιτητές που αναγκάζονται να μετακινηθούν

Την παροχή επιδοτήσεων στους φοιτητές που θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν λόγω των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων των σχολών όπου υπάγονται προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

«Θα μεριμνήσουμε ώστε να καλυφθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος, στον απόηχο της παρουσίασης του σχεδίου Αθηνά» το οποίο προβλέπει τη μείωση των τμημάτων σε 386, από 480 που είναι έως σήμερα, ενώ παράλληλα δρομολογεί τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστημίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο αριθμός των φοιτητών που θα «ξεριζωθούν» δεν ξεπερνά τους 10.000 - 15.000.

«Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι. Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι θυσίες των πολιτών να μην πάνε χαμένες», συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως η χορήγηση των εν λόγω επιδοτήσεων υπόκειται σε ορισμένα κριτήρια.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας απάντησε στις επικρίσεις που ακούγονται από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας περί μηδενικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών, αντιτείνοντας πως έχει γίνει διάλογος και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων που είναι προς τη σωστή, όπως ανέφερε, κατεύθυνση.

«Ναι στο διάλογο αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουμε που βρίσκεται η χώρα. Δεν έχουμε χρόνο», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο στόχος είναι κοινός, η υπόθεση είναι εθνική, δεν χωράνε ιδεοληψίες ούτε κομματικές ιδιότητες και αντιλήψεις», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «πρόνοιες» προκειμένου να υποστηριχθούν οι μετακινήσεις φοιτητών.

Στον αντίποδα, διαφορετική εικόνα για το σχέδιο «Αθηνά» έδωσε η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλογών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευγενία Μπούρνοβα, υπογραμμίζοντας την έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών, δηλώνοντας πως οι ακαδημαϊκοί «δεν έχουν λάβει τίποτα» ενημερώθηκαν «μέσω του Τύπου», ενώ δεν «υπήρξε καμία συζήτηση» για τις αλλαγές.

Σημείωσε δε πως το σχέδιο «Αθηνά», παρά το ότι περιέχει ορισμένα στοιχεία εξορθολογισμού, «δεν πρόκειται για σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» ενώ «μέχρι χθες στέλνονταν ορθές επαναλήψεις» καθώς ορισμένα τμήματα εντάσσονταν σε άσχετες σχολές.

Για ολόκληρο το σχέδιο «Αθηνά» δείτε ΕΔΩ.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου