Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αθωράκιστοι οι έφηβοι απέναντι στον ιό HPV

Μόλις στο... 30% φτάνει η εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων εφήβων κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Το εμβόλιο, που κυκλοφορεί εδώ και έξι χρόνια, προφυλάσσει από τον ιό και από τις διάφορες μορφές καρκίνου που προκαλεί.

Ωστόσο, οι έφηβοι <<πληρώνουν>> τα ταμπού των γονέων και την έλλειψη αγωγής υγείας. Αποτέλεσμα, είναι αθωράκιστοι απέναντι στον επικίνδυνο ιό, που προκαλεί στις γυναίκες κυρίως καρκίνο του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου και στους άνδρες καρκίνο του
πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

<<Συστήνουμε τον εμβολιασμό όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών,ειδικά των αγοριών. Οσοι εμβολιαστούν θα είναι προστατευμένοι από τους πλέον καρκινογόνους τύπους του ιού HPV (16 και 18) που συνδέονται με την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, τα έτη 2000-2009 αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης των καρκίνων που σχετίζονταιμε τον ιό HPV. Το 2009, τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου (12.989) υπερβαίνουν αυτά του τραχηλικού (11.388), η συχνότητα του οποίου δείχνει τάση ελάττωσης, λόγω της πρόληψης με τεστ Παπ>>, ανέφερε
σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή την εβδομάδα πρόληψης του καρκίνουτου τραχήλου της μήτρας, 20-27 Ιανουαρίου.Οπως πρόσθεσε, το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώγίνονται έρευνες για να μειωθούν οι τρεις δόσεις και να πέσει το κόστος του.

Ο εμβολιασμός έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για τα κορίτσια και γίνεται από ιδιώτες παιδιάτρους. Ετσι, για τις έφηβες θεωρείται <<απαραίτητο>>, γίνεται κατά την κρίση των γονέων, ενώ το κόστος καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

<<Οι συχνότερες λοιμώξεις στους εφήβους είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, ταμπού,έλλειψης αγωγής υγείας στα σχολεία και ωριμότητας της κοινωνίας>>,επεσήμανε η Ασημίνα Γαλλή- Τσινοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ.Στη χώρα μας έχουν γίνει 140.000 δόσεις εμβολίων και ο εμβολιασμός συστήνεται να ξεκινά από την ηλικίατων 13 ετών, οπότε η ανοσολογική απάντηση του εμβολίου είναι καλύτερη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου