Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Καλύτερη αλλά ακριβότερη εκπαίδευση

Σήμερα στις ΗΠΑ, τα παιδιά της κατώτερης τάξης εκπαιδεύονται καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, τα πλουσιότερα παιδιά εξακολουθούν να υπερτερούν σε ποιότητα εκπαίδευσης, η οποία συνεπάγεται υψηλότατες πιθανότητες για πολύ καλύτερες αποδοχές στον μελλοντικό επαγγελματικό τους βίο. Αυτό αποτυπώνεται στο χάσμα των επιδόσεων στα τυποποιημένα τεστ, που είναι 30%-40% μεγαλύτερο από ό,τι πριν από 25 χρόνια, όπως αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το 2011. Λόγω του ότι οι άριστοι μαθητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πλούσιοι στην ενήλικη ζωή τους, υπάρχει κίνδυνος η εισοδηματική απόκκλιση να εδραιωθεί, όπως παρατηρουν οι ερευνητές του Στάνφορντ. Δύο ενδεικτικά παραδείγματα της τεράστιας διαφοράς αποτελούν το γυμνάσιο στο πλούσιο προάστιο της Βοστώνης Γουέστον και το γυμνάσιο στο υποβαθμισμένο προάστιο και πρώην κόμβο της ανθούσας επιπλοποιίας Γκάρντνερ.

Ο Κέρτις Ντόρβαλ, απόφοιτος του γυμνασίου του Γκάρντνερ και πρόεδρος της τάξης του την τελευταία χρονιά, εγκατέλειψε φέτος το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, γιατί ο πατέρας του, αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας και υπάλληλος της Wal-Mart, δεν είχε άλλα χρήματα για τις σπουδές του. Εργάζεται και αυτός στη Wal-Mart και στη συνέχεια θα καταταγεί, αναζητώντας καλύτερη τύχη στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Τάνερ Σκεντέριαν, πρόεδρος της τάξης της την τελευταία χρονιά στο ιδιωτικό γυμνάσιο του Γουέστον, φοιτά στο Χάρβαρντ. Ενα ακόμα πλεονέκτημα του εν λόγω σχολείου είναι ότι οι σύλλογοι γονέων και δασκάλων τους είναι απαιτητικοί απέναντι στα παιδιά τους. Η Τάνερ Σκεντέριαν είδε το σχολείο και ως υποστηρικτικό πλαίσιο, αφότου έχασε τον πατέρα της. Σχεδιάζει να κάνει μεταπτυχιακό στα νομικά ή στη διοίκηση επιχειρήσεων και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της μετά στην εταιρεία μάρκετινγκ και οργάνωσης εκδηλώσεων της μητέρας της. Στις ΗΠΑ, όσοι διαθέτουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών κερδίζουν στη διάρκεια της ζωής τους 1 εκατ.δολάρια περισσότερα από όσους έχουν απλώς παρακολουθήσει κάποια μαθήματα στο πανεπιστήμιο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου