Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Τα ταξίδια του μυαλού δίνουν έμπνευση

Οταν «ονειρευόμαστε» κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθούμε τον εγκέφαλο να λύσει περίπλοκα προβλήματα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Οι επιστήμονες θεωρούν απαραίτητη λειτουργία στην καθημερινότητά μας το να αφαιρούμαστε και να κάνουμε διάφορα ευχάριστα σενάρια με το μυαλό μας.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις - από τον Αϊνστάιν έως τον Νεύτωνα - έγιναν όταν τα μεγάλα μυαλά ήταν... αφηρημένα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, όλοι μας μπορούμε να φέρουμε ευκολότερα εις πέρας μια δύσκολη δραστηριότητα όταν έχουμε κάνει ένα μικρό ψυχαγωγικό διάλειμμα κατά το οποίο καταπιανόμαστε με κάτι απλό και εύκολο αφήνοντας το μυαλό μας να ταξιδέψει.
Στα πειράματα οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους κατά 40%. Αντίθετα, όταν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος καταπιάνονταν με κάτι εξίσου δύσκολο ή απλώς ξεκουράζονταν ή δεν έκαναν καθόλου διάλειμμα, οι επιδόσεις τους παρέμεναν οι ίδιες.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν κάνουμε κάτι εύκολο, το οποίο μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε με το μυαλό μας, βρίσκουμε το κλειδί για να επιλύσουμε σημαντικότερα θέματα που μας απασχολούν.
«Γι' αυτό άλλωστε πολλοί σπουδαίοι ερευνητές έχουν πει ότι βρήκαν έμπνευση για μια σημαντική ανακάλυψη όχι όταν έψαχναν τη λύση σε ένα πρόβλημα, αλλά κάνοντας σκέψεις που δεν ήταν σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα», εξηγεί στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ» ο Μπέντζαμιν Μπέαρντ από το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, είναι εμφανές ότι το ταξίδι του μυαλού μας ενισχύει και βοηθά τη δημιουργικότητα», προσθέτει ο ίδιος.
Αν λοιπόν βαριέστε στη δουλειά ή στην τάξη και θέλετε να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο για να «βρεθείτε αλλού», κάντε το άφοβα, λένε οι ειδικοί. Οχι μόνο θα κάνει καλό στην ψυχολογία σας, αλλά ενδεχομένως θα βρείτε τη λύση για ένα σημαντικό θέμα που σας απασχολεί.


Η έρευνα. Στην έρευνα συμμετείχαν 145 άτομα ηλικίας 19-32 ετών, τα οποία έπρεπε να απαριθμήσουν μέσα σε δύο λεπτά όσο γίνεται περισσότερες ασυνήθιστες χρήσεις για καθημερινά αντικείμενα. Μετά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, από τις οποίες η πρώτη συνέχισε την ίδια δουλειά, ενώ οι υπόλοιπες έκαναν ένα διάλειμμα 12 λεπτών. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας δεν έκαναν τίποτα, της τρίτης έκαναν κάτι εύκολο, ενώ της τέταρτης καταπιάστηκαν με μια πνευματική δραστηριότητα εξίσου δύσκολη με την αρχική.
Μετά το διάλειμμα ζητήθηκε από όλους να συνεχίσουν να απαριθμούν ασυνήθιστες χρήσεις για καθημερινά αντικείμενα. Μόνο τα μέλη της τρίτης ομάδας κατάφεραν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και μάλιστα κατά 40%. Οπως είπαν στους ερευνητές, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι περισσότεροι στην τρίτη ομάδα έκαναν σκέψεις για προσωπικά τους θέματα, γεγονότα του παρελθόντος ή πράγματα που ήθελαν να συμβούν στο μέλλον. Κανένας δεν συνέχισε να σκέφτεται το αρχικό ερώτημα των ερευνητών, παρ' όλα αυτά βρήκαν ευκολότερα τις απαντήσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή «η φαινομενικά δυσλειτουργική πνευματική κατάσταση», όταν δηλαδή ταξιδεύει το μυαλό, «μετατρέπεται ασυνείδητα σε δημιουργική έμπνευση και βελτιώνει την απόδοσή μας». Προσθέτουν όμως ότι ακόμη δε γνωρίζουν τον μηχανισμό στον εγκέφαλο χάρη στον οποίο γίνεται αυτή η μετάβαση και γι' αυτό σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνες.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science». 
 
Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου