Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη βλάπτει το IQ του παιδιού

Η κατανάλωση ενός ή δυο ποτηριών κρασιού την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει επίδραση στο IQ ενός παιδιού, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Oxford και Bristol εξέτασαν το σκορ IQ 4.000 παιδιών, καθώς και την καταγραφή της πρόσληψης αλκοόλ των μητέρων. Ανακάλυψαν ότι μέτρια πρόσληψη αλκοόλ ενός έως 6 μονάδων την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη επηρέαζε το IQ.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η επίδραση ήταν μικρή αλλά ενίσχυσε την ανάγκη να αποφεύγεται το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Προηγούμενες έρευνες έδωσαν μη καταληκτικές ενδείξεις σχετικά με το αν χαμηλά ως μέτρια επίπεδα αλκοόλ είναι επιβλαβή στην εγκυμοσύνη, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να διαχωριστούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν επίδραση, όπως η ηλικία της μητέρας και η εκπαίδευση.

Ωστόσο η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'PLOS One' το απέκλεισε, εστιάζοντας σε αλλαγές που δεν συνδέονται με κοινωνικές επιδράσεις ή τρόπο ζωής.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι 4 γενετικές ποικιλομορφίες σε γονίδια μεταβολισμού του αλκοόλ στα παιδιά και τις μητέρες τους συνδεόταν στενά με χαμηλότερο IQ στην ηλικία των 8 ετών.

Κατά μέσον όρο το παιδικό IQ ήταν σχεδόν δυο μονάδες χαμηλότερο ανά γενετική τροποποίηση που έφεραν.

Ωστόσο η συγκεκριμένη επίδραση φάνηκε μόνο στα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν μεταξύ 1 και 6 ποτών την εβδομάδα, στην εγκυμοσύνη και όχι μεταξύ των παιδιών που απείχαν από το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν και δεν μπορεί να αποφευχθεί αιτιατή σχέση, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε η έρευνα υποδεικνύει ισχυρά ότι ήταν η έκθεση στο αλκοόλ κατά την ενδομήτριο ζωή υπεύθυνη για τις διαφορές στο παιδικό IQ.

Ο ερευνητής Dr Ron Gray, από το Oxford University, πρόσθεσε ότι αν και οι διαφορές φάνηκαν μικρές μπορεί παρόλα αυτά να είναι σημαντικές και ότι το χαμηλότερο IQ έχει φανεί ότι σχετίζεται με κοινωνικά μειονεκτήματα, φτωχότερη υγεία ακόμα και θνησιμότητα σε νεαρότερη ηλικία. Όπως δήλωσε, οι γυναίκες θα αποφασίσουν αν ή όχι θα καταναλώσουν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, οι ερευνητές θέλησαν μόνο να παράσχουν τις ενδείξεις. Συνιστά την αποφυγή του αλκοόλ. Γιατί να αναλάβει κάποια τον κίνδυνο;

Η Dr Clare Tower, του St Mary's Hospital, στο Μάντσεστερ, τόνισε ότι γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ περιστασιακά στην εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν υπερβολικά από τα ευρήματα. Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα συμβουλή στη Βρετανία είναι ότι η ασφαλέστερη πορεία δράσης είναι η αποχή κατά την εγκυμοσύνη. Σημείωσε ότι τα ευρήματα θα υπογραμμίσουν ενδεχομένως ότι πρόκειται για την πιο ασφαλή συμβουλή. Ωστόσο σημείωσε ότι άλλη πρόσφατη έρευνα δεν ανακάλυψε επίδραση στο IQ στα 5 χρόνια. Πιθανόν επομένως, πρόσθεσε, οποιαδήποτε επίδραση να είναι μικρή και να μην αφορά όλες τις γυναίκες.

Πηγή: 'PLOS One' via iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου