Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Όραση ξανά με μικροσκοπικό τηλεσκόπιο

Οραση σε όσους βρίσκονται στα τελευταία στάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας χαρίζει ένα νέο τηλεσκόπιο σε μέγεθος μπιζελιού. Χειρουργοί οφθαλμίατροι από το Ιατρικό Κέντρο Ντέιβις στην Καλιφόρνια τοποθέτησαν το μικροσκοπικό εμφύτευμα στο μάτι μιας 89χρονης, η οποία δεν μπορούσε να διαβάσει τίποτα τα τελευταία επτά χρόνια, βοηθώντας την να πετάξει τα γυαλιά!

Το μικροσκοπικό εμφύτευμα αποκαθιστά την όραση προβάλλοντας τις εικόνες σε ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που δεν έχει υποστεί φθορά. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να διακρίνουν και πάλι τα πρόσωπα των ανθρώπων που τους περιβάλλουν, αλλά και τις λεπτομέρειες των αντικειμένων που βρίσκονται ακριβώς μπροστά τους.

Παρ' όλα αυτά, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η όραση δεν αποκαθίσταται διά μιας. Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, προκειμένου να «διδάξουν» στον εγκέφαλό τους τη χρήση του τηλεσκοπίου, το οποίο τοποθετείται μόνο στο ένα μάτι.

«Τώρα βλέπω καλύτερα από ποτέ» δήλωσε η 89χρονη Ντόροθι Μπέιν, η πρώτη ασθενής που υπεβλήθη στην επαναστατική αυτή χειρουργική τεχνική. Πριν από την επέμβαση, η κ. Μπέιν διένυε τα τελευταία στάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

«Δεν μπορούσα να διαβάσω τίποτα τα τελευταία επτά χρόνια. Τώρα τα χρώματα φαίνονται πιο ζωντανά και φυσικά και μπορώ να διαβάσω τα μεγάλα γράμματα χωρίς τα γυαλιά μου».

Οπως εξήγησαν οι χειρουργοί της, η ασθενής χρησιμοποιεί το αριστερό μάτι της, στο οποίο έχει τοποθετηθεί το εμφύτευμα, για το διάβασμα και την κοντινή όραση, ενώ το δεξί της για το περπάτημα και τη μακρινή όραση.

«Η όρασή της θα βελτιώνεται διαρκώς, καθώς εκπαιδεύει τον εγκέφαλό της. Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί το αριστερό της μάτι για να βλέπει τις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων ή τα γράμματα ενός βιβλίου, ενώ το δεξί μάτι της παρέχει περιφερειακή όραση, που τη βοηθάει σε επίπεδο κινητικότητας. Εν τέλει, ο εγκέφαλός της θα προσαρμοστεί αυτόματα, χρησιμοποιώντας την ικανότητα του κάθε ματιού αναλόγως» εξήγησαν οι χειρουργοί της.
 
Πηγή: madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου