Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Ομιλοι αριστείας» για μαθητές λυκείων

Ερωτήματα του τύπου «Το σύμπαν είναι πεπερασμένο ή άπειρο; Θα υπάρχει αιωνίως;», «Ποια είναι η φύση ενός άπειρου συνόλου;» θα απασχολήσουν τους εφήβους που θα επιλέξουν τον Ομιλο των Μαθηματικών, της Λογοτεχνίας και των Τεχνών. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στον Ομιλο για την Ιστορία της Χημείας θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα... ταξίδι από τον Αριστοτέλη και τους Ελληνες φιλοσόφους, στους αλχημιστές και στους σύγχρονους χημικούς. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο λειτουργίας των Ομίλων Δημιουργικότητας και Αριστείας, αφού το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου (που βρίσκεται επί της οδού Κριεζώτου) άναψε «πράσινο φως» για τη συγκρότησή τους από τη φετινή σχολική χρονιά.

«Φέτος, για πρώτη φορά, λειτουργεί ο συγκεκριμένος θεσμός, που είναι δωρεάν και εντάσσεται στο νέο νόμο για τα Πρότυπα Πειραματικά. Οργανώνονται πέντε Ομιλοι και μπορούμε να δεχτούμε μέχρι και 100 παιδιά. Σε αυτούς θα εργαστούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι διαθέτουν αυξημένα προσόντα, αφού έχουν μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές, ερευνητικές εργασίες, δημοσιεύσεις και πλούσια εμπειρία», ανέφερε στον «Α» η διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Πειραματικού, Εφη Κεχαΐδου.

Αξιοποίηση των ενδιαφερόντων

Η δημιουργία των Ομίλων αποσκοπεί στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και το θέατρο. Στη διάρκεια της λειτουργίας τους προγραμματίζονται επισκέψεις σε χώρους επιστήμης και πολιτισμού, γνωριμία με επιστήμονες και φορείς της τοπικής κοινωνίας και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις.

Στους Ομίλους θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου, καθώς και των λυκείων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου, θα γίνονται μετά τη λήξη του ωρολόγιου προγράμματος (2.15 μ.μ.- 4 μ.μ.) και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους (2012-2013). Κάθε όμιλος θα φιλοξενεί από 11 έως 20 μαθητές, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής τους θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης θα συγκροτηθούν οι παρακάτω όμιλοι:

1. Μαθηματικών, Λογοτεχνίας και Τεχνών

2. Ομιλος Θεάτρου - Θεατρικό Αναλόγιο

3. Ομιλος Φιλοσοφίας

4. Ομιλος Ιστορίας της Χημείας

5. Κοινωνιολογικών μελετών και δράσεων.

Τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας

Παράλληλα, θα λειτουργήσει τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας Μαθηματικών για μαθητές της α' λυκείου, ώστε να βελτιωθεί η στάση τους απέναντι στο συγκεκριμένο μάθημα. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να ξεφύγουν τα παιδιά από το παραδοσιακό μοντέλο μάθησης, να εργαστούν σε ομάδες και να εμπλακούν σε ερευνητικές διεργασίες. «Οι μαθητές δουλεύουν ευχάριστα με τους υπολογιστές και συγκεντρώνονται περισσότερο και πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι θα συγκεντρώνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας στη σχολική τάξη», επισήμανε ο μαθηματικός Ευθύμιος Ιωαννίδης.

Για όλα τα παραπάνω οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου στη γραμματεία του σχολείου (οδός Κριεζώτου 2, περιοχή Ανθέων, στάση Γεωργίου, τηλ. 231085440). Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα, το διδακτικό υλικό και τη στοχοθεσία των ομίλων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από την ιστοσελίδα του σχολείου http: //2lyk-peir-thess. thess. sch.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου