Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΜΚΕ: κινητοποίηση διαμαρτυρίας

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος συμμετέχει στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10:00 το πρωί, προκειμένου να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι και για την άμεση εφαρμογή πολιτικών και μέτρων προστασίας μας.



Το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Σ.Α.μεΑ. αφορά όλα τα ΑμεΑ και ειδικότερα διεκδικούμε:
  • Επαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες των Κωφών-Βαρήκοων πολιτών της χώρας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία και ιατρεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.
  • Προστασία των αναπηρικών επιδομάτων: προνοιακού επιδόματος, διατροφικού επιδόματος, εξωϊδρυματικού επιδόματος, επιδόματος απολύτου αναπηρίας κλπ.
  • Εξαίρεση από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων μας ήτοι προστασία κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, εξαίρεση από μειώσεις στο εφάπαξ, εξαίρεση από μέτρα που αφορούν σε μειώσεις των μισθών.
  • Την εξαίρεση μας από οποιοδήποτε μέτρο «εργασιακής εφεδρείας». Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία από τις απολύσεις (π.χ. ομαδικές) στον ιδιωτικό τομέα. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.
  • Να θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για την ένταξη και παραμονή μας στην εργασία. Να ολοκληρωθεί ο διορισμός άμεσα όλων των επιτυχόντων των προηγούμενων (γενικών και ειδικών) προκηρύξεων του Ν.2643/1998, ανεξαρτήτως του περιοριστικού μέτρου 1/10.
  • Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση έως ότου καταρτιστεί ένα αντικειμενικά δίκαιο, προοδευτικό ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής.
  • Διασφάλιση της χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατάρτιση νέου Ε.Κ.Π.Υ. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμακευτικών, θεραπευτικών μέσων, μεθόδων, προθέσεων και τεχνικών μέσων υγείας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν για κάθε άπορο πολίτη με αναπηρία.
  • Οργάνωση και λειτουργία Διευθύνσεων ΚΕΠΑ σε κάθε πόλη της χώρας καλύπτοντας τις ανάγκες και της νησιώτικης ηπειρωτικής Ελλάδας με τρόπο που θα διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία. Σύστημα πιστοποίησης αναπηρία που θα χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα, επιστημονικότητα και διαφάνεια.
  • Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας που κινδυνεύει να αφανιστεί από τον κοινωνικό χάρτη της χώρας. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας. Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΚΥΚΑμεΑ και η παροχή των υπηρεσιών τους στη βάση των αρχικών σκοπών ίδρυσής τους.
  • Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κλπ) και να εξαιρεθούν από το μέτρο συγχωνεύσεων-καταργήσεων Μονάδων του ΕΣΥ.
  • Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κλπ. Να προστατευτούν προνοιακές δομές όπως «Βοήθεια στο Σπίτι», «ΚΗΦΗ», «ΚΔΑΠ ΑμεΑ» μέσω της χρηματοδότησής τους από εθνικούς πόρους.
  • Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η εκπαίδευση των ΑμεΑ σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους και νέο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών ΑμεΑ και φοιτητών που έχουν γονείς/αδέλφια ΑμεΑ.
Καλούμε όλους τους Κωφούς-Βαρήκοους να συμμετάσχουν σύσσωμα στην κινητοποίηση την
Πέμπτη 27/09/2012 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10:00 το πρωί

Πηγή: ΟΜΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου