Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ: Λαογραφικό εκθετήριο το παλιό σχολείο

Σε εκθετήριο για την ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μετατρέπεται το παλιό σχολείο του Άνω Σταυρού στον δήμο Βόλβης.
 
Της Φανής Σοβιτσλή

Το έργο προϋπολογισμού 299.840 ευρώ, το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια (μέσω του προγράμματος Leader) και θα υλοποιήσει ο οικείος δήμος, εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το σχέδιο προβλέπει την ανακαίνιση των κτιρίων και των χώρων υγιεινής, την προσθήκη ημιυπαίθριου χώρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην δημοτικού σχολείου του Άνω Σταυρού θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσει την προγενέστερη μορφή του ως προς τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τον τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, μέσω επεμβάσεων στα υπάρχοντα κτίρια, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικισμού.

Αναξιοποίητοι λαογραφικοί θησαυροί
Στο χώρο του εκθετηρίου, που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, πρόκειται να εκτεθεί μεγάλος αριθμός εκθεμάτων λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής του δήμου Βόλβης, ο οποίος παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητος και μακριά από τα βλέμματα μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.
Την πρόταση για την αλλαγή της χρήσης του σχολείου σε χώρο πολιτισμού είχε καταθέσει στο παρελθόν ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, με την ιδιότητα του βουλευτή. Μάλιστα, είχε προτείνει με σχετική ερώτησή του προς τα συναρμόδια υπουργεία την αξιοποίηση όλων των ανενεργών παλιών δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, ως κοιτίδων διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. “Σήμερα για τη διοίκηση του δήμου αποτελεί την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που θα καταβάλουμε για τη μετατροπή των ‘άψυχων’ σήμερα κτιρίων των πρώην δημοτικών σχολείων σε ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών, σε θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου