Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Mαθητές του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Βράβευσε η Ουνέσκο

Τους μαθητές της Δ1 τάξης του Πειρατικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής», βράβευσε ο όμιλος Σερρών για την Ουνέσκο για τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πείραμα για το νερό.

Το πείραμα έγινε στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Χημείας για το Νερό για το 2011.

Τα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με έννοιες χημείας όπως το PH, η εξάτμιση και συμπύκνωση. Ταυτόχρονα προσέγγισαν επιστημονικά τον τρόπο καθαρισμού δειγμάτων νερού.

«Για μας ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα δημοτικό σχολείο των Σερρών συμμετείχε», δήλωσε η Πρόεδρος του ομίλου Ουνέσκο Σερρών Καίτη Εμμανουηλίδου. «Ήταν πολύ ενδιαφέρον που μικρά παιδιά, παιδιά της τετάρτης τάξης είχαν τη διάθεση και το κέφι, μαζί με την εκπαιδευτικό τους να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα παγκόσμιο. Γι εμάς ήταν αυτονόητο πως ο φορέας μας έπρεπε να βραβεύσει τα παιδιά και το σχολείο. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι τολμηρή και να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα», συμπλήρωσε η κ. Εμμανουηλίδου.

«Μπήκαμε στη διαδικασία να αναπτύξουμε δύο από αυτές τις δραστηριότητες. Η μία ήταν η μέτρηση του PH των πηγών των Σερρών και η δεύτερη ήταν η δημιουργία ενός ηλιακού αποστακτήρα. Τα παιδιά λειτούργησαν σαν μικροί ερευνητές. Ερεύνησαν, ανακάλυψαν, είχαν αμφισβητήσεις και τελικά μέσα από κριτική σκέψη οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως οτιδήποτε μας έχει δοθεί με βιωματικό τρόπο στην εκπαίδευση το θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή», είπε η υπεύθυνη δασκάλα Κατερίνα Αβδελά και συνέχισε «ως εκπαιδευτικός είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι στις δύσκολες ημέρες που περνάει η χώρα μας αυτόν τον καιρό αλλαγές μπορούμε να κάνουμε μόνο μέσα από την εκπαίδευση. Φαντασθείτε λοιπόν πόσο σημαντικό και πόσο εμπεδωτικό ήταν για τα παιδιά το ότι μία δράση τους δεν πέρασε απλά για μια ημέρα της εβδομάδας και τελείωσε, αλλά ότι επιβραβεύτηκε και ότι της δίνεται η δυνατότητα να έχει και συνέχεια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν ότι ο όμιλος Ουνέσκο βραβεύει σήμερα αυτά τα παιδιά.»

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ουνέσκο. Με τη συμμετοχή τους αυτή τα παιδιά έγιναν μέλη του παγκόσμιου δικτύου σχολείων της Ουνέσκο που μαζί με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία του κόσμου έδρασαν, πειραματίστηκαν, αμφισβήτησαν και τελικά ανακάλυψαν και οικοδόμησαν νέα γνώση πειραματιζόμενοι με το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο του πλανήτη μας, το νερό.

Τα παιδιά δήλωσαν ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που αυτή τους η προσπάθεια βραβεύτηκε και έτοιμα να συμμετάσχουν σε κάτι ανάλογο στο μέλλον.
 
Πηγή: serreslife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου