Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Πρόσωπο: Aννα Μόλελ

Η Τανζανή 'Αννα Μόλελ τιμήθηκε σήμερα με το φετεινό Βραβείο των Παιδιών του Κόσμου για τα Δικαιώματα του Παιδιού "για τον αγώνα της εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια υπέρ των παιδιών με ειδικές ανάγκες της φυλής των Μασάι", ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.

"Χάρη στην 'Αννα και στην οργάνωσή της Huduma ya Walemavu χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς" και μπορούν κυρίως να λαμβάνουν ιατρική φροντίδα και να πηγαίνουν σχολείο, επισημαίνει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η Μόλελ, η οποία επελέγη από περίπου 2,5 εκατομμύρια "Παιδιά του Κόσμου", μπόρεσε με την οργάνωσή της να βελτιώσει από το 1990 τις συνθήκες ζωής 12.500 παιδιών, κυρίως της φυλής Μασάι, σύμφωνα με τους ίδιους.
"Παιδιά, τα οποία, χωρίς τη δέσμευση της 'Αννας υπέρ των δικαιωμάτων τους, θα είχαν παραμεληθεί και μπορεί να ήταν ίσως νεκρά", επισημαίνει η επιτροπή απονομής των βραβείων.

Εξάλλου τα "Παιδιά του Κόσμου" τίμησαν φέτος με ένα τιμητικό βραβείο την Αφγανή Σακένα Γιακούμπι "για τον μακρύ και συχνά επικίνδυνο αγώνα της υπέρ του δικαιώματος στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα των κοριτσιών" και στην Νοτιοαφρικανή Αν Σκέλτον "για τα 25 χρόνια του αγώνα της προκειμένου τα παιδιά που εμπλέκονται με τις δικαστικές αρχές να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους".
Η τελετή της απονομής των βραβείων --τα οποία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο συνολικά περίπου 78.000 ευρώ-- θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Γκρίσπχολμ, δυτικά της Στοκχόλμης, στις 20:00 ώρα Ελλάδος στις 23 Μαΐου παρουσία της βασίλισσας της Σουηδίας Σίλβια και παιδιών που θα εκπροσωπούν 15 χώρες.

Το βραβείο αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 στη Σουηδία, υποστηρίζεται σήμερα από περίπου 58.000 σχολεία, δηλαδή περίπου 27 εκατομμύρια μαθητές, σε 107 χώρες.
 
Πηγή: express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου