Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

«Staff Benda Bilili»: Μουσικοί του κόσμου



Βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2010, σε σκηνοθεσία Ρενό Μπαρέ, Φλοράν ντε Λα Τουλαγιέ. Οι Staff Benda Bilili είναι μία μπάντα που αποτελείται από παραπληγικούς μουσικούς του δρόμου, οι οποίοι αναμειγνύουν στη μουσική τους στοιχεία από την κουβανέζικη ρούμπα, τη ριθμ εν μπλουζ και τη ρέγκε.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα αυτής της παρέας των παραπληγικών από την Κινσάσα, που ζούσαν άστεγοι στο ζωολογικό κήπο της πόλης, καθηλωμένοι σε αναπηρικά καρότσια, και διασκέδαζαν παίζοντας μουσική.

Από το ξεκίνημα της μπάντας στους δρόμους και στις αλάνες και την ελεημοσύνη έξω από τα κλαμπ και τα εστιατόρια της πόλης, μέχρι την πρώτη τους ηχογράφηση, την καταξίωση και τις διεθνείς περιοδείες τους, μοιραζόμαστε μαζί τους ένα μοναδικό παράδειγμα υπέρβασης μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες ζωής.
Δεν είναι απλά ένα μουσικό ντοκιμαντέρ αλλά μια ταινία για τους «απόβλητους» μιας κοινωνίας που αψηφούν το σύστημα που τους στιγματίζει.

Η μουσική συνοδεύει κάθε σκηνή από τη ζωή της μπάντας και τη συμπληρώνει αριστουργηματικά. Καθώς η επιτυχία της μπάντας μεγαλώνει, οι άνθρωποι του δρόμου εμπνέονται από αυτήν, ενώνονται μεταξύ τους και ξανακερδίζουν τη χαμένη τους πίστη.

Tο ντοκιμαντέρ ενθουσίασε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών 2010 (εναρκτήρια ταινία στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών).
Η ταινία τιμήθηκε με τη Χρυσή Αθηνά στην κατηγορία Μουσική και φιλμ στο 16ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. 
Πηγή: in.gr, 5/4/2012 via disabled

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου