Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Συμπόσιο: Το νέο sensorium: ενσώματη αντίληψη, προεκτάσεις του ανθρώπου και ψηφιακή επικοινωνία

Το νέο sensorium: ενσώματη αντίληψη, προεκτάσεις του ανθρώπου και ψηφιακή επικοινωνία

Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, 20-21 Απριλίου 2012, BIOS

Το Τμήμα Επικοινωνίας, Μεσων και Πολιτισμού και το ΠΜΣ Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Coach House Institute (CHI) και το Πρόγραμμα McLuhan για τον Πολιτισμό και την Τεχνολογία (McLuhan Program in Culture & Technology, MPCT) της Σχολής Πληροφορίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο οργανώνουν ένα επιστημονικό συμπόσιο στην Αθήνα για τον εορτασμό εκατό χρόνων από τη γέννηση του Καναδού θεμελιωτή των σπουδών Πολιτισμού & Τεχνολογίας, Marshall McLuhan, και του διακεκριμένου συνεργάτη και μαθητή του, Walter J. Ong.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει μορφή συνδεδεμένη περισσότερο από τον Marshall McLuhan στην παγκόσμια συνείδηση με την ανάδυση των μέσων, της πληροφορίας και τον μετασχηματισμό προς μια ψηφιακή κοινωνία, το Πρόγραμμα McLuhan για την Κοινωνία και Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Τορόντο συνέλαβε και υλοποίησε την πρωτοβουλία McLuhan100 (http://mcluhan100.ca/) – μια συνεργασία με τον Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού του Δήμου του Τορόντο και την εταιρεία Mozilla, που απαρτίζεται από ένα δυναμικό σύνολο εκδηλώσεων και έργων αναβίωσης που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Τορόντο και σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις. Το συμπόσιο περιλαμβάνεται στις επίσημες εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας McLuhan100 και φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα διεπιστημονικό διάλογο μεταξύ σημαντικών ερευνητών της Επικοινωνίας, του Πολιτισμού και της Τεχνολογίας σχετικά με το πώς η κοινωνία, η κουλτούρα και η αντίληψή μας για την ανθρώπινη κατάσταση επηρεάζουν, κια επηρεάζονται από, υφιστάμενες και αναδυόμενες τεχνολογικές αλλαγές.

Όπως προεξαγγέλθηκε εδώ και μισόν αιώνα από την προφητική σκέψη του Marshall McLuhan και των συνεργατών του, Edmund Carpenter και Walter J. Ong, η ψηφιακή επικοινωνία και τα νέα μέσα έχουν μείζονες επιπτώσεις στη λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας και κουλτούρας. Διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης και νόησης και δημιουργούν συναρπαστικές νέες μορφές κοινωνικής αλληλόδρασης και πολιτισμικής πρακτικής. Θέτουν υπό αίρεση καθερωμένες αντιλήψεις σχετικά με την οντολογία και την επιστημολογία των μέσων. Προκαλούν πολυεπιστημονικές διαμάχες που διαρρηγνύουν τα όρια μεταξύ ανθρωπιστικών σπουδών και θετικών επιστημών, όπως και μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και τέχνης. Υπερβαίνοντας τα όρια ενός απλού μηχανισμού αναπαράστασης, οι ψηφιακές τεχνολογίες αναδύονται σήμερα ως ουσιώδη στοιχεία επιτελεστικής δράσης, προεξαγγέλοντας μια σημαντική στροφή στην ερμηνεία του αφορισμού «το μέσο είναι το μήνυμα» του Marshall McLuhan.

Κεντρικός παράγοντας γι’αυτή την δραματική στροφή είναι η ανασύνταξη των αισθήσεων. Τεχνολογικά μεσολαβούμενες πρακτικές, από την αναδημαϊκή έρευνα ως την πολιτισμική μνήμη, την καλλιτεχνική δημιοιυργία και την τεχνολογική καινοτομία, διαμορφώνονται όλο και περισσότερο από ενσώματους, πολυαισθητηριακούς και συγκινησιακούς τρόπους αλληλόδρασης. Η δευτερογενής προφορικότητα και η δευτερογενής οπτικότητα, σήματα κατατεθέντα της νέας οικολογίας των μέσων, θέτουν υπό αμφισβήτηση καθιερωμένες εννοιολογήσεις της εγγραμματοσύνης, της αυθεντίας και της εμμένειας, και ενθαρρύνουν νέες θεωρήσεις ως προς το πώς λειτουργεί η ανθρώπινη δημιουργικότητα και η πολιτισμική πρόσληψη. Η ανάδυση, στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών μέσων και των παγκόσμιων ψηφιακών δικτύων, ενός νέου συστήματος αισθήσεων – ενός νέου sensorium -, έχει θεμελιώδεις επιπτώσεις στη χωρική μας αντίληψη, στη συγκρότηση συλλογικών μύθων και μεταφορών, στις ποιητικές και στις πολιτικές της ταυτότητας και της ετερότητας ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου “παγκόσμιου χωριού”.

Το συμπόσιο θα συγκεντρώσει σημαντικούς ερευνητές από τον Καναδά και την Ευρώπη για μια διερεύνηση της φύσης και της σημασίας θεμελιωδών αλλαγών στο ανθρώπινο sensorium, οι οποίες μορφοποιούν και μορφοποιούνται από την τεχνολογική μεσολάβηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, Με αφετηρία τις προδρομικές ενοράσεις των McLuhan, Ong και Carpenter, θα επιδιώξει ένα γόνιμο πολυεπιστημονικό διάλογο μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών παραδόσεων όπως η σημειωτική, οι σπουδές της μνήμης, η φαινομενολογία της αντίληψης, οι νέες επιστημολογίες της συγκίνησης, η ανθρωπολογία του υλικού πολιτισμού και η φιλοσοφία της πληροφορίας και των μέσων, με αντικείμενο το στοχασμό γύρω από το συναρπαστικό φάσμα των αναδυόμενων κοινωνικο-πολιτισμικών πρακτικών που βασίζονται στις τεχνολογικά μεσολαβημένες, βασιζόμενες στην ενσωμάτωση, πολυαισθητηριακότητα και συγκίνηση, προεκτάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας.

To νέο sensorium πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο κέντρο BIOS-Εξερευνώντας τον Αστικό Πολιτισμό, στις 20 και 21 Απριλίου 2012. Βασίζεται στις ομιλίες-παρεμβάσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων ερευνητών από τα πείδα της επικοινωνίας, της πληροφορίας, της κοινωνιολογίας, των πολιτισμικών σπουδών και άλλων επιστημών. Στο πλαίσιο του συμποσίου το Φεστιβάλ Μηδέν παρουσιάζει προβολές βιντεοτέχνης σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και Γιώργου Δημητρακόπουλου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαιτείται όμως εγγραφή αφού ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της σχετικής σελίδας του παρόντος ιστοτόπου.

Οι οργανωτές ευχαριστούν την iSquare A.E., επίσημο διανομέα των προϊόντων Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο, και τον Όμιλο Forthnet, το μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής ευρυζωνικών και συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, για την ευγενική υποστήριξη που παρέχουν στο συμπόσιο. 
 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου