Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Χειροποίητη πλαστελίνη

Διαβάσαμε στο ftiaxto.gr για το πώς να φτιάξουμε μόνες μας πλαστελίνες και είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Εάν έχεις μικρά παιδιά τότε σίγουρα ένα από τα θέματα που σε απασχολεί είναι τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα παιχνίδια με τα οποία παίζει το μικρό σου. Το ήξερες οτι μπορείς να φτιάξεις πλαστελίνη από 100% φυσικά χρώματα και υλικά; Ναι, είναι αλήθεια! Αυτό το Σαββατοκύριακο βγάλε τις κατσαρόλες σου και φτιάξε χειροποίητη πλαστελίνη για να παίζουν τα παιδιά σου άφοβα με τις οδηγίες του Minieco.co.uk!

Εκτός από το οτι θα προστατέψεις τα πιτσιρίκια σου από τα διάφορα χημικά άγνωστης προέλευσης που περιέχουν οι κοινές πλαστελίνες θα τους δείξεις και οτι τα χρώματα είναι στη φύση και μπορείς με φυσικά υλικά να χρωματίσεις ό,τι θέλεις.

Πριν σου πούμε τη συνταγή καλό είναι να σημειώσουμε 2-3 πραγματάκια για να είναι το project αυτό για όλους ευχάριστο.

- Οι πλαστελίνες αυτές δεν τρώγονται! Το οτι είναι χρωματισμένες με φυτικά χρώματα δεν σημαίνει οτι είναι και ασφαλείς για να τις φάει το μωρό σου.
- Η όλη προετοιμασία περιλαμβάνει βραστό νερό και ζεματιστές κατσαρόλες. Καλό είναι να συμμετέχει το μικρό σου στη διαδικασία αλλά τηρώντας τους απλούς κανόνες ασφάλειας.
- Είναι γνωστό οτι οι φυτικές βαφές βάφουν λίγο πιο ανεξέλεγκτα από ό,τι οι άλλες μπογιές. Οπότε φρόντισε όταν το μικρό σου θα παίζει με αυτές να φοράει ποδίτσα και να παίζει σε επιφάνεια που καθαρίζει εύκολα. Μην πεις οτι δεν σε προειδοποιήσαμε. Επίσης, μην κάνεις την όλη διαδικασία στις καλές σου κατσαρόλες γιατί μπορεί να μην καθαρίζουν εύκολα μετά. Γενικά φόρεσε τα πρόχειρα ρούχα σου, άπλωσε νάυλον όπου μπορείς και φρόντισε να το διασκεδάσετε!

Η μυστική συνταγή είναι:

½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι χρωματισμένο νερό
¼ φλιτζάνι αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο
½ κουταλάκι του γλυκού λάδι (η συνταγή δεν διευκρινίζει, αλλά προτείνουμε το ηλιέλαιο)

Τώρα για να φτιάξεις το χρωματισμένο νερό μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράουλες, πατζάρια, βατόμουρα, ροδοπέταλα και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς οτι θα βγάλει χρώμα...

Στο άρθρο του www.minieco.co.uk περιγράφεται και το πως ακριβώς χρειάζεται να βράσεις τα υλικά αυτά για να πάρεις το χρωματιστό νερό. Συνήθως αρκούν 20 λεπτά βράσιμο σε κατσαρόλα με νερό, μέχρι αυτό να εξατμιστεί περίπου στο μισό. Περνάς από σουρωτήρι και το νερό σου είναι έτοιμο.

Για να φτιάξεις την πλαστελίνη ρίχνεις όλα τα υλικά μέσα σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύεις συνέχεια μέχρι να γίνουν τα υλικά ένα και ανακατεύοντας με την ξύλινη κουτάλα σου να ξεκολλάει το υλικό από τον πάτο της κατσαρόλας και τα πλαινά. Το κάνεις μια μπάλα, το βγάζεις από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει. Μετά το πλάθεις λίγο πάνω σε επιφάνεια που έχεις πασπαλίσει με αρκετό αλεύρι και είναι έτοιμη!

Μπορείς αν θέλεις να την πλάσεις σε μικρές μπαλίτσες και να κάνεις και κάποια σφραγιδούλα όπως στη φωτογραφία πριν τη δώσεις στους μικρούς ανθρώπους για να παίξουν!

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου